Прогноз Bloomberg: до 2040 року 51% світової енергії буде чистою

Енергія, що отримується з поновлюваних джерел, знаходиться на стадії активного захоплення світу, якщо вірити прогнозам Bloomberg New Energy Finance. У цьому місяці був опублікований їх щорічний звіт NEO 2018, який показує, що до 2040 року 51% світової енергії буде вироблятися з поновлюваних джерел, а протягом наступних 23 років цей показник досягне 72%.

Провідний автор доповіді Себ Хенбест зазначив - звіт явно вказує на те, що «процес озеленення світової системи енергетики не зупинити», оскільки собівартість отримання енергії з вітру і сонця продовжує невблаганно падати. Розроблюваны сьогодні пристрої для зберігання такої енергії також впливають на перехід світу від забруднюючих видів палива до чистих.

Ціна на вугілля падає, а для деяких країн стає буквально “персоною нон-грата”. Уже зараз в Німеччині, Іспанії, Італії, Австралії та Сполучених Штатах собівартість отримання сонячної енергія така ж, як із застосуванням вугілля. А до 2021 року вона стане меншою, ніж одержувана за допомогою спалювання вугілля в таких країнах, як Мексика, Бразилія, Великобританія, Китай і Індія.

І хоча в доповіді говориться, що до 2040 року 51% світової енергії буде вироблятися з поновлюваних джерел, це усереднений показник. У деяких країнах - Мексиці, Італії, Бразилії та Чилі, ця цифра може досягати 80%. Вітер і сонце більше, ніж на 60% зможуть забезпечити енергією Австралію, Великобританію і Німеччину. Сонячні панелі і вітрогенератори з’являться повсюдно, адже приватники зможуть придбати це обладнання, і надлишок електроенергії продавати. Така практика вже існує в Україні, ось тут http://saen.com.ua/zeljonyj-tarif.html ви зможете ознайомитись з послугою “Зелений тариф”

«Зниження витрат на отримання енергії з поновлюваних джерел настільки явно, що перехід світу на чисту енергетику - це вже питання дуже найближчого майбутнього. Ще рік тому ми не думали, що їх собівартість буде настільки швидко падати », - уточнив Хенбест.

У світлі цієї інформації, Україні варто було б вже всерйоз задуматися - в числі яких країн до 2040 року ми опинимося? Чи приєднаємося до тих держав, в яких більше 50% енергії буде вироблятися з поновлюваних джерел, або ж станемо тягти світ назад, погіршуючи світові показники і забруднюючи свою екологію?