Eh’haeusl - найменший у світі готель

П'ятизірковий готель Eh'haeusl в Амберзі (Німеччина) є найменшим у світі, так як складається всього з одного номера, площа якого становить 53 квадратних метра. Про цей факт є навіть відповідний запис в Книзі рекордів Гіннеса.

Будівництво цієї будівлі пов’язано з історією, яку слід сприймати радше як легенду, хоча в ньому присутні реальні факти. Передісторія така.

Однією із значущих проблем в Баварії з 14-го до кінця 18-го століття було прагнення уповільнити зростання народжуваності, особливо серед найменш фінансово забезпечених осіб. З цієї причини шлюби серед прислуги і поденників були максимально утруднені чи навіть прямо заборонені. Вважається, що рада міста Амберг прийняла закон, який висував умови для церковного весілля - молодята повинні бути «без боргів і мати у власності нерухомість або землю».

У контексті цих подій в 1728 році і було зведено будівлю Eh’haeusl. Будинок був побудований на земельній ділянці в 20 кв. м. між двома іншими будинками, тобто без бічних стін. На практиці були зведені два фасади (передній і задній) і дах, що дозволило істотно знизити витрати на будівництво. За легендою, ця нерухомість аж до 18-го століття служила такою собі можливістю обійти закон. Молодята могли купити будинок за відносно невелику суму безпосередньо перед весіллям, пред’явити його в якості «забезпечення» шлюбу і після весілля перепродати його наступній парі. Вважається, що власники будинку змінювалися мало не щотижня.

Коли одна з двох суміжних будівель була знесена в 1976 році під час будівельних робіт в ході ремонту історичної частини міста Амберг, будівля повністю зруйнувалася. Вона була знову побудована за аналогією з оригіналом, і з тих пір служить готелем. У першій половині 2008 року Eh’häusl був повністю реконструйований приблизно за 200 000 євро. На сьогодні знаходиться у розпорядженні міської ради міста.

А тим часом на сайті https://citybreak.com.ua/ ви дізнаєтесь про популярні українські курорти, де можна дійсно чудово відпочити.  

Продовжуючи розповідати про Eh’haeusl зазначимо, що незважаючи на романтичний ореол, ця легенда розвалюється вже при першому погляді на неї, адже будинок навіть при настільки мініатюрних розмірах є привабливою нерухомістю, тому продавати його після весілля немає ніяких причин. А альтруїстичні міркування допомогти іншим молодятам, якби навіть мали місце, швидше за все швидко випарувалися б під тиском суворої дійсності, адже напевно нікому не захотілося б їхати зі свого будинку в тісну комірчину прислуги. Вартість будинку напевно була абсолютно не в площині зарплати слуг.

До того ж, владу містечка напевно насторожив б факт, що одна і та ж нерухомість подається як забезпечення шлюбу вже в десятий або двадцятий раз, і вони прийняли б заходи з прикриття цієї лазівки.

Незважаючи на те, що легендарна історія готелю Eh’haeusl легко спростовується здоровим глуздом, вона підігрівається теперішніми власниками готелю і місцевими гідами. При цьому байка доповнюється новими вигадками вже сьогоднішньої реальності.

Марія Шрайнер (менеджер готелю) закликає молодих пар з усього світу зняти тут номер: «Молодята, які гостювали у нас під час Медового місяця, ніколи не розлучаються і їхнє сімейне життя повне радості. Про цю дивовижну властивість будинку нам розповіли місцеві жителі і за роки роботи готелю ми переконалися, що легенда дійсно правдива».