Міф про втрату корисних речовин після термічної обробки овочів зруйновано!

Різні методи приготування їжі змінюють склад поживних речовин фруктів і овочів, але це не завжди погано. Деякі дослідження показують, що, хоча термічна обробка продуктів і може привести до деградації деяких поживних речовин, доступність інших при цьому може підвищитися. Тому, говорити про те, що існує «найкраща» форма вживання рослин, наприклад, сира, не можна.

Вчені довели, що вміст корисних речовин у багатьох овочах після термічної обробки не тільки не зменшується, а й збільшується! До того ж, є факти, які свідчать про більшу користь приготованих овочів в порівнянні з сирими. Це особливо стосується таких овочів, як томати, капуста, брокколі, кабачки і моркву. І якщо дана стаття переконає вас у доцільності піддавати термообробці продукти, по посиланню камерные прибори для су вид ви зможете оцінити переваги і придбати унікальне обладнання для термічної обробки у вакуумній упаковці.

Розглянемо переваги температурного впливу на прикладі морквини. У моркві міститься велика кількість дуже корисного для людського організму речовини - каротину (альфа-каротин і бета-каротин). За допомогою каротину в організмі виробляється вітамін А, про користь якого всі ми добре знаємо. Але ж в самій морквині вітаміну А зовсім немає - тому термічна обробка, що руйнує вітаміни, ніяк не зашкодить цьому овочу. Навпаки, вчені підрахували, що після варіння кількість каротину в моркві збільшилася на 14% в порівнянні з сирою! Той же ефект спостерігався при тушкуванні. Але, на жаль, в приготовленій на пароварці або смаженій морквині кількість каротину, навпроти, зменшується.

Також при варінні моркви в ній збільшується кількість корисної речовини лютеїну на 11%. Лютеїн надзвичайно важливий для зору, так як він є однією з основних речовин, що містяться в сітківці ока. У лютеїну дві основні функції: збільшення гостроти зору, а також захист очей від попадання надмірного ультрафіолетового випромінювання. Регулярне вживання лютеїну допоможе зберегти хороший зір на протязі багатьох років. Крім моркви, лютеїн міститься в гарбузі, шпинаті, бобах, хурмі, кукурудзі, селері, в помаранчевих цитрусових (апельсини, мандарини), а також в персиках - їжте ці продукти, якщо хочете добре бачити!

Ще один «чудодійний» процес, що відбувається в моркви під час будь-якої термічної обробки - це збільшення кількості антиоксидантів. Ви напевно чули, що антиоксиданти - речовини, які нейтралізують дію вільних радикалів на клітини людського організм а, тим самим сповільнюючи процеси старіння і запобігаючи багатьом хворобам, в тому числі і появі ракових пухлин.