Жіноче здоров’я влітку: поради гінеколога

Багато з нас чекають літа - теплого вітерця, яскравою сонечка і довгоочікуваної відпустки. Однак, лікарі-гінекологи влітку, як правило, працюють в активному режимі, так як саме цей період загрожує зростанням захворювань репродуктивних органів.

На сайті 056.ua ви знайдете контактні дані і перелік послуг всіх кращих в Дніпрі медичних установ, що спеціалізуються на вирішенні гінекологічних проблем.

Основними літніми гінекологічними проблемами, безумовно, є молочниця, зростання міоми матки і захворювання, що передаються статевим шляхом.

Молочниця

Молочниця (кандидоз), знайома, без сумніву, майже кожній жінці, являє собою грибкове запалення слизової піхви. У нормі грибки присутні в піхві кожної жінки, але в мінімальній кількості. При впливі несприятливих факторів вони можуть почати стрімко розмножуватися, викликаючи запалення. Влітку провокаторами є переохолодження, наприклад, при купанні у відкритих водоймах, нічні пікніки з посиденьками на прохолодних прибережних каменях або лавочках, а так само трусики-стринги, які так зручно одягати під обтягуючий одяг і короткі спідниці. Така нижня білизна сприяє виникненню тертя, на яке статевий орган реагує роздратуванням, що може призвести до стрибка зростання грибків.

Зміна клімату і пори року, часових поясів і температур буває важка для організму. Він дає збій у вигляді порушення мікрофлори піхви. І знову-таки виникає поштовх до чергового загострення кандидозу.

Профілактика молочниці: необхідно носити якісну нижню білизну з натуральних тканин, після купання відразу ж міняти вологі плавки на сухі, не сидіти на холодному.

Міома матки

Міома матки являє собою доброякісну пухлину м’язового шару матки. Простіше кажучи, в товщі або на поверхні дітородного органу утворюються вузлики різних розмірів.

Для міоми матки сонечко є ворогом, адже вплив ультрафіолету може стимулювати зростання вузлів. Вони збільшуються в розмірах, поступово стискаючи навколишні тканини, наприклад, сечовий міхур або кишечник. В результаті порушується нормальне сечовипускання, виникають запори і болі в животі.

Профілактика: не можна довго засмагати на сонці, лежати на гарячому піску. Допустимий час перебування на пляжі з 8 до 11 і з 16 до 18 годин. Причому загар повинен бути строго дозованим.

Захворювання, що передаються статевим шляхом

Ну і, мабуть, найосновнішою гінекологічною проблемою літнього періоду є захворювання, що передаються статевим шляхом. За статистикою, саме на спекотну пору року і сезон відпусток доводиться пік інфікування. І це не дивно! Море, пляж, атмосфера відпочинку і розслаблення створюють ідеальні умови для курортних романів.

Профілактика: щоб знизити ризик зараження дуже важливо використовувати презервативи. Так само в даний час існує великий вибір різних антисептичних спреїв, рекомендованих для зрошення слизової піхви після такого акту любові і пристрасті. Тільки не варто забувати, що подібного роду практика - швидше виняток, ніж правило. Не можна постійно використовувати антисептики, адже регулярне використання таких препаратів може привести до порушення мікрофлори піхви, що є прекрасною умовою для розвитку молочниці.

Літо - наш друг

Але, як відомо, немає лиха без добра. І з сонячним літом та ж історія.

Тепла пора року на руку жінкам, які страждають хронічним запаленням придатків (сальпінгоофоритом). Влітку рідко трапляються загострення цього захворювання і погіршення стану. Морські купання і пісочні «ванни» надають лікувальну дію на репродуктивні органи. Причому необов’язково знаходитися в спеціалізованих санаторіях, просте лежання на теплому піску сприяє прогріванню придатків - ось така природна фізіотерапія получається!