Профілактика варикозу: як зберегти здорові вени і уникнути набряків

Варикоз - хвороба жіноча. На одного мужчину з цим діагнозом припадає 3-4 дами. Довгі ноги і високий зріст - фактор ризику варикозу. Коли людина стоїть, клапани в венах відкриті. Чим вищий стовп крові в судинах, тим вищий тиск. Надмірна вага теж сприяє підвищенню тиску в венах ніг - жирові відкладення, особливо в області живота, ускладнюють відтік крові.

На жаль, абсолютно здорова венозна система тільки у чверті жінок. У решти є ті чи інші проблеми з венами. Невеликі, практично непомітні набряки ніг, коли до вечора взуття здається тісним, а на шкірі можуть залишатися сліди від туфель або шкарпеток, або відчуття тяжкості і розпирання до вечора - все це перші прояви так званої венозної недостатності, пов’язані з застоєм крові і підвищенням тиску в венах.

Схильність до варикозу передається по жіночій лінії - зі статевою Х-хромосомою пов’язаний ген, який може призводити до слабкості венозної стінки. Другий найважливіший фактор - скачки жіночих гормонів естрогену і прогестерону під час місячного циклу, вони розслабляють венозну стінку. Можуть впливати і протизаплідні гормональні препарати - перед їх прийомом добре б проконсультуватися з лікарем-флебологом.

Тяга жінок до краси теж грає з ними злий жарт. Взуття на високих підборах і одяг, стягуючий живіт, негативно впливають на роботу вен. Серйозний фактор - пологи. У міру зростання плоду тиск у венах збільшується, під час вагітності ще й виробляється багато гормону прогестерону, розслабляючого стінки вен.

Щоб уникнути хвороби, підтримуйте нормальну вагу, носіть зручне взуття і одяг. Уникайте довгого стояння, більше ходіть пішки, приймайте контрастний душ, відвідуйте басейн.

Навіть якщо не вмієте плавати, корисно просто стояти у воді - стовп води надає на ноги тиск в 60-70 мм рт. ст. Цього достатньо, щоб відкачати кров, застояну в венах. Такий же ефект у гімнастики вечорами - в положенні лежачи піднімайте ноги, робіть вправу «велосипед».

При венозній недостатності зазвичай вистачає консервативного лікування. Потрібно змінити спосіб життя, приймати венотоніки - препарати, які зміцнюють стінки вен, використовувати профілактичний трикотаж, який можна придбати тут https://torosgroup.com.ua/kompressionniy-trikotage-tiana/kolgotki/, спеціальні обтягуючі панчохи і колготки створюють своєрідний каркас навколо вен, не даючи їм розширюватися. До речі, такий трикотаж дуже корисний під час вагітності. Навіть в перші три місяці, коли гормони вже надають негативну дію. У міру зростання плоду щільність трикотажу потрібно збільшувати. Під час пологів він теж необхідний, адже при цьому різко збільшується тиск крові у венах.

Перші видимі ознаки варикозу - «зірочки» або окремі потовщення вен. Їх усувають амбулаторно за допомогою склеротерапії або лазерної коагуляції. Вражену судину не видаляють, просто її просвіт закривається. Це може призупинити хворобу і зберегти всю вену.

Якщо хвороба прогресує, розширених вен все більше, шкіра над нею стає бурою, багряної, синюватою, а ранки погано і довго гояться, необхідно хірургічне лікування. Раніше операції були вельми травматичними, сьогодні вони дуже щадні. У запущених випадках їх роблять під наркозом, але частіше під місцевим знеболенням.

Багато жінок можуть обійтися без хірургії. Показання до операції - прогресування хвороби, незважаючи на лікування, або поява ускладнень - запалення вен, порушення живлення шкіри в області вузлів, кровотечі. Але часто роблять операції для усунення косметичних дефектів.