Чому цінується перший травневий мед

Перші квіти вбирають в себе всю силу весни, щоб подарувати її людині в унікальному продукті - травневому меді. Саме продукт першого відкачування, зібраний бджолами з первоцвітів, багато хто вважає найкориснішим.

Чим відрізняється? 

Перший мед - різнотравний, і набір медоносів, з якого бджоли збирають нектар для такого продукту, незвичайний. Жоден інший сорт меду не може похвалитися такою різноманітністю: тут і квіти плодових дерев, таких як яблуня, груша або слива, і лікарські рослини на зразок шавлії або медунки, і ягідні чагарники - смородина, аґрус.

У весняного нектару є одна незвичайна властивість, що передається і меду - він майже не пахне. Тільки після декількох місяців, коли продукт визріє, з’являється легкий, але стійкий квітковий аромат. На смак свіжий травневий мед дуже солодкий, але не нудотний, без гіркуватості або терпкості; через кілька місяців продукт набуває оксамитовогог м’ятного післясмаку. Цей мед майже прозорий, золотистий, проте з часом може трохи потемніти.

Відмітна особливість весняного меду - швидка кристалізація: вже через пару місяців на поверхні з’являються крупинки цукру, а сам продукт густіє. Боятися цього явища не потрібно, тим більше, що його причина проста. Навесні, коли бджоли збирають нектар, вони ще дещо “загальмовані” після зимової сплячки, і ферментобробка в їх глотових залозах відбувається повільно, а в готовому продукті залишається багато пилкових зерен, які і дають швидку кристалізацію.

До речі, шукайте якісний липовий мед на «Agro-Ukraine», саме тут ви знайдете найбільший вибір вигідних пропозицій безпосередньо від виробників.

У чому користь?

Незважаючи на солодкість, цей мед - найлегший, так що його можна вживати і діабетикам, і тим, хто сидів на дієті. Він багатий корисною для судин і серця фруктозою, містить повний набір вітамінів, амінокислот і ферментів, необхідних організму.

Як і інші сорти, травневий мед - відмінний природний антибіотик, антисептик і жарознижуючий, тому його можна приймати при застудах, ангінах, стоматитах і ларингіті. У боротьбі з хворобою допоможе і легка потогінна дію цього меду. Ефективний і як профілактика, причому не тільки ГРЗ і ГРВІ, а й порушень в роботі внутрішніх органів, оскільки виводить токсини з організму і діє як слабкий сечогінний засіб. Приймати його можна як на ніч (для боротьби з безсонням і додання спокою після напруженого дня), так і з ранку (для енергійності і працездатності).

Гіпоалергенність - ще одна цінна властивість раннього меду. Тому він підходить навіть для годуючих мам і маленьких дітей. Корисні властивості травневого меду забезпечать підростаючий організм необхідними мікроелементами і вітамінами, сприяють формуванню імунітету.

Можна їсти його в чистому вигляді або пити з молоком, водою, чаєм. Регулярне вживання позбавить від головного болю, анемії, нервової перевтоми. Як зовнішній засіб ранній мед теж дуже корисний: лікує рани, що довго не загоюються і запалення, очищає шкіру, благотворно впливає на стан нігтів і волосся.