Komatsu впроваджує на будмайданчики штучний інтелект

Вважаєте професію будівельника не престижною? Скоро все зміниться - на будмайданчиках залишиться тільки безпілотна спецтехніка, а будівельники будуть сидіти в офісах. Всесвітньо відомий японський виробник спецтехніки Komatsu почав співпрацювати з американською компанією NVIDIA (розробник графічних прискорювачів і процесорів) з метою впровадження штучного інтелекту на будмайданчики, щоб зробити їх більш ефективними і безпечними.

Ось уже кілька років, як будівельна індустрія багатьох країн, страждає від проблеми серйозного дефіциту кваліфікованої робочої сили, головним чином через старіння співробітників і непрестижність будівельних професій. Втім, така ситуація, в більшості випадків, не впливає на якість викиконання робіт. Яскравий тому приклад -  ремонтно-будівельна компанія “РСК Одесса”, на сайті https://rsk.odessa.ua/ ви дізнаєтесь про її діяльність і переваги співробітництва з нею.

Щоб покращити стан справ у будівельній галузі, ще у 2015 році Komatsu створила глобальний проект під назвою SMARTCONSTRUCTION (в перекладі - розумне будівництво), в рамках якого розробляє технології мінімального залучення людей і навчання машин працювати самостійно. Деякі напрацювання Komatsu вже активно впроваджує в свої будівельні проекти, наразі тільки на території Японії, проте, в найближчі роки компанія має намір вийти з ними на міжнародний ринок.

А ось уми і технології NVIDIA компанії Komatsu потрібні, щоб, використовуючи платформу NVIDIA Jetson, створити графічні процесори, здатні взаємодіяти зі спеціально розробленими для будівництва безпілотниками і автономною важкою технікою. Ці дрони будуть збирати 3D-зображення будівельного об’єкта з усіма працюючими на ньому машинами і людьми, щоб згодом комп’ютерні алгоритми могли отримані картинки перетворювати в об’ємну візуалізацію будмайданчика.

Дана візуалізація буде допомагати архітекторам і виконавцям робіт контролювати будівельний процес, а також дасть можливість задіяти на об’єкті тільки безпілотну спецтехніку. Таким чином, на будмайданчику зможе працювати мінімум людей, а техніка буде працювати цілодобово і без простоїв.

Це також практично зведе нанівець аварійність і травматичність, витрати на будівництво істотно знизяться, а робота з машинами на відстані, в зручних офісах, а не в пилу і бруду підвищить престижність професії будівельника