SpaceX успішно запустила черговий Falcon 9

Ракету Falcon 9 американської компанії SpaceX запустили з космодрому на мисі Канаверал. Вона повинна вивести на орбіту європейський телекомунікаційний супутник SES-12. Нинішній запуск став 11-м успішним стартом Falcon 9 в цьому році. За задумом SpaceX, супутник SES-12, маса якого становить 5,4 тонни, забезпечить азіатсько-тихоокеанський регіон і країни Близького Сходу широкосмуговим інтернетом і іншими засобами зв'язку.

Нагадаємо, в кінці березня SpaceX запустила в космос десять телекомунікаційних супутників Iridium. Раніше глава компанії Ілон Маск обіцяв в рамках іншого проекту створити мережу супутників навколо Землі, щоб надавати безкоштовний доступ в інтернет.

Як влаштований проект Starlink

Проект Starlink функціонує з 2014 року, і за задумом керівництва SpaceX він найближчим часом дозволить забезпечитит всю Землю доступом до всесвітньої мережі. Для реалізації цієї амбітної цілі планується вивести на орбіту 12 тисяч телекомунукаційних супутників. Швидше за все, їх будуть запускати в великій кількості і використовуючи прості ракети.

У світі існує лише кілька провайдерів, що надають доступ до інтернету через супутники. Зазвичай апарати розміщені на висоті до 40 тисяч кілометрів, що дозволяє навіть одному охопити половину Землі. Однак велика відстань між супутником і антеною на планеті призводить до сильних затримок сигналу. Starlink повинен виправити цю проблему - супутники проекту розмістять на висоті від 335 до 1325 кілометрів, що дозволить багаторазово скоротити затримки.

Сучасний супутник може одночасно передавати сигнал на 1200 супутникових антен, при цьому до кожної здатні підключитися до декількох сотень комп’ютерів. Швидше за все, так працюватимуть і апарати SpaceX. Це означає, що одночасно вони зможуть обслуговувати близько 14,3 мільйона супутникових антен - на кожну з них буде виділятися гігабіт на секунду. В цьому випадку в середньому кожен комп’ютер, підключений до тарілки, буде отримувати 10-15 мегабіт в секунду.

Ще не відомо, яке обладнання буде потрібно для прийняття сигналу SpaceX на планеті. Зазвичай для отримання доступу до інтернету через супутники потрібен трансивер (конвертує супутниковий сигнал в звичайний мережевий) і супутникова тарілка - в середньому це обходиться в 15-20 тисяч грн.

Навіщо це SpaceX

Деталі Starlink ретельно приховують, тому складно впевнено сказати, в чому його вигода. У разі успіху, з космічної компанії SpaceX також перетвориться в великого інтернет-провайдера. За словами Маска, розробка його компанії забезпечить мережею віддалені регіони, куди важко провести оптоволоконне з’єднання, і візьме на себе як мінімум 10% від всього трафіку в містах і передмістях.

SpaceX використовують міні-супутники не тільки з технічних причин, а й в силу їх дешевизни. За оцінками компанії, витрати на проект складуть 10 мільярдів доларів, а вже через рік роботи дохід може досягти 30 мільярдів доларів.

Якщо все получиться, у SpaceX з’явиться новий спосіб заробітку і шанс знайти додаткових інвесторів для свого головного завдання - колонізації Марса. Маск відзначав, що інтернет-супутники стануть сполучною ланкою зв’язку між Землею і Червоною планетою - це найбільш вигідний і безпечний варіант комунікації на такій великій відстані.

На сайті www.spotme.ua ви зможете вигідно замовити якісне обладнання для супутникового інтернету, супутникові телефони, трекери, контролери, супутні товари і аксесуари, а також скористатися послугами операторів супутникового зв’язку.