Японія тестує системи державних тендерів на блокчейні

Уряд Японії проводить випробування блокчейн-платформи для обробки державних тендерів. Випробування триватимуть до кінця поточного фінансового року.

Японія відмовляється від своїх дорогих централізованих IT-серверів, які вразливі для кібератак і крадіжки даних, на користь технології блокчейн. Згідно з недавнішнім звітом Nikkei, Міністерство внутрішніх справ і комунікацій Японії приступить до тестування системи на основі блокчейна для обробки державних тендерів до серпня 2018 року. А тим часом в Білорусі розпочав свою роботу сервіс https://collider.by/, що суттєво спрощує і оптимізує процес держзакупок у цій країні.

При типовому державному тендерному процесі урядове агентство видає запит для малого, середнього або великого бізнесів в приватному секторі, запрошуючи їх надсилати свої конкурсні заявки для цілого ряду проектів. Японське міністерство зв’язку та комунікацій вважає, що цей процес буде значно покращено за допомогою технології блокчейн.

«Раніше заявники повинні були представити податкові платіжні сертифікати та інші необхідні документи з різних державних установ, тепер же агентство, яке надає тендер, зможе збирати інформацію в електронному вигляді», - йдеться в звіті.

Нинішні централізовані системи дорогі в обслуговуванні через пов’язані з кібербезпекою витрати. Крім того, ризик порушення даних також обмежує коло інформації, яка в даний час використовується різними урядовими установами.

Прозорість і незмінність є основними рисами технології блокчейн, і легко зрозуміти, чому японський уряд хоче використовувати її для обміну даними. Окремий проект, над яким працює уряд, передбачає об’єднання всіх майнових і земельних реєстрів по всій країні в єдиний реєстр, заснований на блокчейні. В даний час близько 230 мільйонів земельних ділянок і 50 мільйонів будівель зареєстровані в різних місцевих муніципалітетах, міністерствах землі і юстиції, і кожен з них веде свої власні реєстри власності. Природно, що технологія блокчейн, звівши всі ці відомості воєдино, спростить, прискорить і здешевить процес реєстрації прав власності.

У 2018 році, після тестування цих двох пілотних проектів, японський уряд, як повідомляється, опублікує «дорожню карту», ​​в якій воно викладе плани по інтеграції технології блокчейн в системи електронного управління, які будуть реформуватися і ставати децентралізованими.