Розумні вікна можуть об’єднати в собі сонячні батареї і телевізори

Керрі Ріппі, аспірант Колорадского університету, розповіла про можливості органічних напівпровідників в розвитку технології розумних вікон. Матеріал, зокрема, може забезпечити поєднання в склінні двох пристроїв: фотоелектричної панелі і телевізора.

Напівпровідники традиційно виготовляються з кристалічних, породоутворюючих елементів, на зразок кремнію. Їх органічні альтернативи, навпаки, головним чином виробляються з вуглецевих молекул. На їх виготовлення йде менше енергії. Так, стандартній фотоелектричній панелі будуть потрібні роки, щоб компенсувати витрачені на неї потужності. У органічного пристрої на це підуть місяці.

«Але найбільш дивовижною властивістю органічних напівпровідників, ймовірно, є можливість створення гнучких, легких, кольорових або майже прозорих молекул. У лабораторії, де я працюю, ми виготовили і протестували такі структури зі специфічними заданими властивостями. Наприклад, перетворенням звичайного прозорого скла в вікно, екран або сонячну панель», - сказала Ріппі.

Забезпечити багатофункціональність допоміг той факт, що було потрібно передавати тільки видиме людському оку світло. Лабораторія розглядає можливість створення молекул, що поглинають тільки ультрафіолетові і інфрачервоні хвилі.

«Органіка має потенціал і у виробництві екранів. Вони, по суті, є сонячною батареєю навпаки, генеруючи світло від електрики. Так само, як ми можемо створити прозорі органічні напівпровідники, ми здатні виготовити і молекули, що випромінюють певний колір під дією струму, - пояснила Ріппі. - З’єднайте червоний, синій і зелений елементи, і ви отримаєте органічний світлодіод».

Розумному вікну потрібна двошарова система. Один шар напівпровідників буде генерувати електрику від сонячних променів, другий - випромінювати світло на панель з прозорою проводить структури.

«Система вже наполовину представлена ​​на ринку, я маю на увазі енергоефективні органічні світлодіоди з високою роздільною здатністю, - зазначила Ріппі. - Продовжуючи поліпшувати матеріали, ми зможемо об’єднати їх з сонячними панелями. У електромобілі, наприклад, таке розумне вікно дасть достатньо енергії, щоб проїхати 10-15 миль в день».

Не знаєте, де замовити хороше скління вашої оселі? Ознайомтесь тут з чудовими пропозиціями від компанії «Фабрика Комфорту», саме зараз замовляючи енергозберігаючі вікна REHAU, ви економите до 30% їх вартості.