Що треба знати при спорудженні водойми на дачі?

Якщо ви не належите до числа щасливчиків, чия ділянка знаходиться на березі річки або озера, але при цьому мрієте про "близьку воду", значить, вам необхідний власна міні-водойма. При її створенні потрібно звернути увагу на цілий ряд важливих моментів, які допоможуть спорудити гарний і елегантний ставок з мінімальними витратами.

На сайті vodvor.com.ua ви зможете придбати все необхідне для декорування і благоустрію присадибної ділянки: оригінальні фонтани і скульптури, бербекю, системи поливу, обладнання для ставків.

Вибір місця для водойми

Перш за все варто задуматися, навіщо робити ставок на ділянці? Водоймище на дачі - це новий мікроклімат, який може як поліпшити, так і порушити екологію на ділянці. До того ж він займає таке необхідне найчастіше місце, відведене під посадки.

Для створення водойми на ділянці необхідно виконати ряд умов:

- ставок повинен займати місце, пропорційне загальній площі ділянки;

- вода повинна висвітлюватися сонцем в міру. Тому вибирайте таку зону на ділянці, на яку світло потрапляє не більше 5 годин на день. Якщо тіньових місць на ділянці немає, доведеться створити штучну тінь;

- в той же час не варто розташовувати водойму прямо під деревами. Восени опадає листя буде засмічувати воду і процеси гниття підуть швидше, а коренева система дерев може обрушити берега;

- місце передбачуваного розташування ставка потрібно ретельно дослідити: визначити склад грунту, де розташовані комунікації, грунтові води і т.д .;

- в помірних широтах глибина водойми повинна бути більше 1 м, щоб він не промерзав в холодну пору року;

- найприродніше виглядають ставки неправильної форми з плавними обрисами, але при цьому вони не повинні бути занадто витягнутими по довгій стороні.

Шукаємо грунтові води

Іноді на ділянці на глибині від 1,5 до 5 м залягають грунтові води - перший від поверхні водоносний горизонт, який знаходиться на водонепроникному шарі породи. Залягають вони хвилеподібно, нерівномірно, в одному місці на ділянці можуть проходити в метрі від поверхні, трохи далі - вже в 1,5-2 м і глибше. Як визначити присутність грунтових вод на ділянці?

1. Топографічна зйомка. Цей метод дає тільки приблизну оцінку, з його допомогою можна точно визначити, чи є на ділянці грунтові води і на якій глибині вони залягають. Топографічну зйомку проводять фахівці та вона дозволяє виділити найвищі і найнижчі точки на ділянці і, виходячи з отриманих даних, планувати розміщення водойми. Не завжди наявність височини автоматично означає, що грунтові води залягають глибоко.

2. Проектно-вишукувальні роботи. Фахівці точно визначать рівень грунтових вод, межі вологого і сухого ґрунту, рівень водоносного горизонту та інші параметри.

3. Рослини-індикатори. Даний спосіб, що дозволяє виявити наявність ґрунтових вод, активно використовували наші предки. Якщо суха, на перший погляд, ділянка землі покрита густою вологолюбною рослинністю - значить, водоносний горизонт знаходиться дуже близько до поверхні. Зверніть увагу на наступні рослини: кропива, осока, мати-й-мачуха, болиголов, наперстянка, кінський щавель. Якщо вони є на ділянці, то грунтові води залягають в межах 1-1,5 м від поверхні. Камиш, комірник, очерет свідчать про те, що вода знаходиться на глибині до 3 м.

4. Поведінка тварин і комах. Якщо кішка із завидною регулярністю сидить на ділянці в одному і тому ж місці - це вірна ознака того, що в цій зоні знаходиться перетин водних жив. А ось собаки, навпаки, вибирають місце в стороні від грунтових вод. Якщо комарі і мошки після заходу сонця в’ються над ділянкою, зовні нічим не примітним, значить, водоносний горизонт розташований близько до поверхні. Поблизу грунтових вод ви не знайдете мишачих і кротячих нір, а також рудих мурах.

5. Природні ознаки. Вечірній туман над ділянкою - вірна ознака неглибокого залягання грунтових вод. А якщо зранку в певних місцях роси більше, ніж в інших - значить, ґрунтові води розташовані в 1-1,5 м від поверхні.