Переваги крапельного поливу і його складові

Система крапельного поливу - це економний полив, найбільш підходящий для посушливого і спекотного клімату. Яка особливість даної технології, і у чому переваги цієї системи зрошення?

Традиційна система поливу рослин за допомогою дощувальних установок різного типу не завжди підходить для дачі або саду. Хоча такий спосіб найближчий до природного способу зволоження від атмосферних опадів, істотним мінусом цього способу є велика витрата води.

Крім того, деякі рослини не переносять поверхневого і об’ємного поливу, від нього вони уражаються різними грибковими та бактеріальними захворюваннями. Період дозрівання плодів теж накладає обмеження на спосіб поливу. Під час дозрівання полуниці, наприклад, дощі здатні погубити врожай, а без достатньої кількості вологи ягоди будуть дрібні і нечисленні.

Крапельний полив дозволяє зволожувати тільки землю біля коренів, що ідеально підходить для таких культур як томати, картопля, огірки.

Переваги крапельного поливу

Використання меншого обсягу води. Звичайні дощовики розбризкують кілька літрів води за хвилину, значна частина якої не поглинається рослинами, а випаровується на сонці. Пристрої крапельного поливу витрачають кілька літрів на годину, але вся вона йде на зволоження грунту в області коренів і поглинається рослинами.

Точна локалізації зони поливу. Будь-які розбризкуючі пристрої для поливу зрошують певну зону, накриваючи водяним дощем і рослини, і міжряддя, і стежки. Зона зволоження при краплинному поливі невелика, вода потрапляє точно в прикореневу зону рослин, не заливаючи доріжки.

Простота установки системи. Система крапельного поливу не складна, встановити її можна і самостійно, достатньо в інтернеті знайти відповідну інструкцію.

Невисока вартість. У порівнянні з іншімі системами автополиву, реалізувати крапельне зрошення простіше, можна обійтися мінімальними вкладеннями коштів.

Не потрібне підключення до водопроводу. Для системи крапельного поливу не потрібен великий тиск води. Досить підняті ємність з водою на 1 метр висоти і система буде працювати. А так як витрати води не дуже великі, то ця ємність может бути незначного розміру і наповнюватися періодічно.

Як влаштована система крапельного поливу?

Принцип роботи системи досить простий. Від джерела води (водопровід або ємність з водою) через спеціальний фільтр вода надходить в основні (магістральні) труби, прокладені по ділянці. ЦІ труби мають розгалуження з більш тонких и гнучкий труб або спеціальних стрічок для краплинного зрошення.

У цих тонких трубах є спеціальні отвори, що забезпечують порційне (крапельне) виділення води. Залежних від тиску води в системі, краплі з’являються безперервно або через невеликий проміжок часу. Цим регулюється інтенсівність поливу.

Компанія Rain Bird пропонує сучасні ефективні системи поливу для приватних будинків, аграрного сектору, спортивних і інших об’єктів.