Насос для колодязя: вибираємо між занурювальним і поверхневим варіантом

Влаштувавши у себе на ділянці колодязь, ви зіткнетеся з необхідністю піднімати з нього воду. Можна обійтися по-старому - відром, і саме це одне з позитивних відмінностей колодязя від свердловини: ви завжди зможете отримати воду, навіть якщо відключать електрику. Багато хто так і робить. А можна спростити процес, поставивши насос.

Перш ніж визначитися з придбанням насоса, потрібно зібрати наступну інформацію.

1.Дані аналізу на придатність води для пиття.

2.Глибина колодязя, відстань від поверхні до рівня води в нижній і верхній позначках.

3.Тиск в системі водопостачання (як правило, він складає не більше 3 атмосфер, або 30 метрів водяного стовпа). При його розрахунку належить визначити втрати напору в трубах, з’єднаннях і запірної арматури системи водопостачання будинку.

4.Витрата при одночасному включенні всіх джерел води в будинку в одиницю часу. Для повноцінного забезпечення потреб мешканців у воді, продуктивність насоса повинна бути трохи більшою або рівною цьому значенню.

Для кінцевого користувача не так вже важливий принцип дії агрегату: піднімає він воду за допомогою поршня, шестернею, кулачків, м’якого ротора або синусоїдного диска. Діставати воду з колодязів можуть різні типи насосів: поверхневі, заглибні, а також насосні станції. Вибір зазвичай визначається глибиною колодязя.

Вода ближче 7-8 м

В цьому випадку оптимальною по співвідношенню «ціна - якість» виявиться поверхнева станція, до складу якої входить самовсмоктувальний насос, гідроакумулятор (мембранний напірний гідробак), система автоматики. Наприклад, станція Grundfos JP Booster. Подібні станції здатні подавати 4 м 3 на годину (цього цілком вистачає на всі потреби будинку для великої родини, включаючи полив).

Якщо вода залягає нижче 7-8 м, то в цьому випадку доведеться зупинитися на іншому агрегаті - криничному насосі.

Рівень води - 8-15 м

Для роботи з глибокими колодязями призначені заглибні насоси. За конструкцією вони можуть бути вібраційними і відцентровими. На цей момент треба звернути особливу увагу: якщо колодязь влаштований на пливунах, вібрації можуть активізувати рухливі шари, підняти криничне дно і різко зменшити обсяг води. З’являється необхідність частої прочищення. Крім того, вібраційний насос може пошкодити цілісність колодязя.

У таких випадках фахівці радять використовувати занурювальний відцентровий або поверхневий насос. Незалежно від конструктивних особливостей, погружний агрегат монтується досить просто: закріплюється на міцному тросі і опускається в воду на відстань близько 1 м від дна, інакше мул і пісок будуть засмоктуватися в агрегат і швидко виведуть його з ладу. Хоча монтаж погружного колодязного насоса не представляє особливих труднощів, все ж краще довірити його фахівцям.

Рівень - нижче 15 м

У цьому випадку варто подумати про свердловинe. Її облаштування - справа дуже непроста. Тому її варто довіряти тільки компаніям з хорошою історією.

Надійність, безпека, енергозбереження - головні ознаки обладнання ТМ Eldom. На сайті nasos.net.ua ви зможете ознайомитись з продукцією цієї компанії: насоси для щирокого кола застосування, комплектуючі водопостачання, електрогенератори, гідроакумулятори, дренажні і каналізаційні системи, різноманітна автоматика, і комплектуючі.