Складено список продуктів, що найбільше руйнують зуби

Сприятливий вплив фруктів і овочів на здоров'я і на стан всього організму давно не є секретом. Однак, міжнародна команда стоматологів з Європи б'є на сполох через негативний вплив деяких продуктів на зубну емаль. Експерти в цій галузі склали список вживаних в їжу овочів і зелені, які руйнують зуби, де лідерами стали цукіні і спаржа.

Вся лучшая киевская стоматология на 101stomatolog.com.ua, только здесь благодаря удобной системе поиска вы быстро найдете хорошего специалиста по различным зубным проблемам в непосредственной близости от вас.

Крім зазначених дарів природи, суттєвої шкоди порожнині рота можуть завдати баклажани, болгарський перець, патисони, кабачки, щавель. У перерахованих продуктах міститься величезна кількість органічних кислот, що провокують захворювання ясен і роз’їдають зубну емаль, що призводить до утворення карієсу і подальшого руйнування зубів.

Стоматологи розповіли, що вони настійно радять обмежити вживання болгарського перцю, цукіні, баклажани, спаржі, щавлю, кабачків. Звичайно, в зазначених продуктах містяться і корисні для організму речовини, тому в раціоні вони повинні бути присутніми, але не дуже часто. Однак після вживання даних дарів природи слід подбати про гігієну ротової порожнини: ретельно почистити зуби або прополоскати рот, щоб захистити ясна і зубну емаль від негативного впливу компонентів, що містяться в перерахованих продуктах.

Сприятливо позначається на стані зубів яблучна кислота, що входить до складу яблук і полуниці, саме вона зміцнює емаль і піклується про здоров’я ротової порожнини. Ця речовина бореться з карієсом, знищуючи провокуючі його виникнення бактерії. Замінити зубну щітку може апельсин, що містить пектинові, аскорбінову і лимонну кислоти, а брокколі, багаті клітковиною, знімають запалення ясен. Захистити зуби допоможе і сир завдяки фосфатам, що входять до його складу, білкам і кальцію.

Варто зазначити, що проблема із зубною емаллю актуальна для 50% населення планети. З цієї причини вчені з різних країн об’єдналися для її вирішення. В останньому дослідженні група під керівництвом Альваро Мата і Шерифа Ельшаркаві з Лондонського університету королеви Марії придумала метод вирощувати матеріали, вони будуть мати властивості схожі з природною емаллю зубів.

Штучний процес наслідує природний: рекомбінантний еластиноподібний біополімер ініціює і направляє зростання нанокристалів апатиту. Схожим чином все відбувається в людському організмі.

Фахівці підкреслюють, що метод нескладний і в той же час і універсальний. Крім того, з його допомогою можна буде лікувати і регенерувати тканини зуба. Розробка підійде для зцілення від дентину, зниження чутливості і запобігання руйнуванню зуба.