Краса без жертв. Як вибрати салон краси, де вам не зашкодять

"Краса вимагає жертв"? Так, але вони ні в якому разі не повинні бути пов'язані зі здоров'ям і безпекою. Тому відвідування салону краси потрібно розглядати з точки зору не тільки якості надання послуг (хоча це дуже важливо), але і нешкідливості для вашого здоров'я.

«Свій» салон і «свого» майстра можна вибирати дуже довго і за суб’єктивними критеріями, ми ж поговоримо про те, яким чином проконтролювати безпеку тієї чи іншої процедури. 

Як визначатися?

Зрозуміло, що далеко не кожна людина захоче довго і копітко перевіряти, наскільки ж добре дотримується обраний салон правил, вивіряючи все до останньої коми. Але знати і розуміти, які вимоги пред’являються до загального вмісту салону дуже важливо, хоча б тому, що можна на «побутовому» рівні перевірити охайність - у всіх сенсах - господарів і працівників.

Визначити, де знаходиться салон, яке всередині планування, чи достатньо там світло і свіжо, чи чисто, можна «на око», головне - знати, куди саме дивитися. Якщо є можливість, краще прийти трохи раніше і поспостерігати за роботою майстра, а також за його діями після завершення, наприклад, стрижки. Так можна скласти уявлення про те, наскільки він дотримується правил і норм. Природно, до кожного напрямку послуг салону пред’являються окремі вимоги, які розроблені відповідно до специфіки такого виду робіт.

Перукарські послуги

Робоче місце перукаря повинно бути досить просторим, щоб майстер міг спокійно працювати. Дуже важливе правило: використовується тільки чиста білизна. Рушники, серветки, простирадла повинні бути свіжими, зберігати їх слід окремо від вже використаних. Причому, в відкритих стелажах можна тримати тільки білизну в індивідуальній упаковці.

Дозволено використання одноразових шапочок, накидок, рушників, простирадл, серветок. Якщо в салоні пеньюари-накидки виконані з синтетичної тканини, застосовуються вони тільки з бавовняною серветкою (в тих місцях, де стикаються з шкірою) або одноразовим підкомірцем.

Певні вимоги необхідно дотримуватися під час роботи:

- перед початком роботи і після її завершення майстер обов’язково миє руки з милом;

- стрижене волосся з обличчя і шиї прибираються тільки чистою індивідуальною серветкою або ватяним тампоном. Використовувати пензлик для цієї мети можна лише в тому випадку, якщо він дезінфікуються після кожного клієнта;

- під час хімічної завивки змочувати волосся можна тільки тампоном, він повинен бути одноразовим і змінюється після кожного клієнта;

- забарвлення волосся майстер прибирає в гумових рукавичках;

- інструменти, природно, повинні бути чистими;

- в залі повинно бути як мінімум три типових набору інструментів: один для поточної роботи, один для наступного клієнта, один на дезінфекції;

- якщо майстер випадково пошкоджує шкірний покрив, він повинен обробити ранку.

Манікюр та педикюр послуги

Ризик для здоров’я від порушення санітарних норм під час цих процедур особливо великий. Адже завжди є ймовірність, що майстер зашкодить шкіру під час манікюру. І якщо інструменти недостатньо добре оброблені, а на пальці з’явилася ранка, наслідки можуть бути абсолютно різноманітними - від грибка для ВІЛ. Тому стерилізації інструментів в цьому напрямку косметичних процедур приділяють особливу увагу.

Інструменти стерилізують в спеціальних пакувальних матеріалах і в них же зберігають. Без упаковки ця процедура можлива тільки в тому випадку, якщо інструменти будуть використані протягом години або залишаться в стерилізаторі. Причому, в розчин інструменти поміщаються після кожного клієнта без попередньої промивки, тільки після їх очищають і піддають подальшій обробці.

Ось на що варто звернути увагу під час процедури:

- перед початком роботи і після її завершення майстер миє руки з милом;

- інструменти, які проходять спеціальну обробку, майстер повинен при вас розкривати або діставати з стерилізатора;

- ванночку для рук і пилки для нігтів також необхідно стерилізувати;

- на робочому столі не повинно бути предметів, що залишилися від обслуговування попереднього клієнта;

- робоче місце слід приводити в порядок після завершення процедури;

- серветки і рушники, які застосовує майстер, повинні бути одноразовими або чистими (наскільки це можливо визначити візуально);

- майстри манікюру в обов’язковому порядку проходять медичні огляди і повинні мати медичні книжки, що підтверджують їх право надавати такого роду послуги;

- в залі повинні бути як мінімум три типових набору інструментів: один для поточної роботи, один для наступного клієнта, один на дезінфекції.

Що стосується педикюру, для нього справедливо все написане вище.

Також є нюанси:

- якщо ванночка вбудована в крісло, для неї повинні використовуватися одноразові вкладиші, індивідуально для кожного клієнта;

- чохол подушки, на який ставиться нога під час процедури, повинен регулярно очищатися або замінюватися;

- так як нігті на ногах більше піддаються грибку, обробці інструментів слід приділяти ще більше уваги.