Газобетон. Розвінчуємо найпопулярніші міфи

Як і будь-який популярний матеріал, газобетон оточений цілим набором міфів, які приписують йому негативні характеристики і погані експлуатаційні властивості. Однак, досвідчені фахівці з заміського житлового будівництва відзначають, що більшість проблем з будинками з газобетону, цегли або бруса в першу чергу пов'язані з грубими порушеннями технології будівництва або використанням будматеріалів, які не відповідають загальноприйнятим стандартам якості.

Нижче ми постараємося розвінчати найпоширеніші судження щодо будинків з газобетону. Якщо ж вони здадуться вам достатньо переконливі, і ви все-таки вирішите його обрати в якості будівельного матеріалу, зверніть увагу на газобетон Hötten, детальніше про нього ви дізнаєтесь на сайті osm.kh.ua.

Отож, міф перший:

Будинок з газобетону крихкий і в морози з’являються тріщини

Наскільки міцний газобетонний блок в порівнянні з цеглою або керамзитоблоком? Всі перераховані матеріали можна деформувати або зруйнувати ударом твердого залізного інструменту (молотка, брухту та ін.). Проте, це зовсім не є показником їх непридатності для будівництва. Основною характеристикою міцності будівельного продукту є його несуча здатність, яка регулюється ГОСТами в сфері житлового домобудівництва. Наприклад, газобетонний блок щільністю D500 маркою міцності B35 підходить для зведення будинків до 3-х поверхів.

Міф другий: Газобетон сильно намокає

Газобетон - високопористий матеріал зі складною структурою, що пропускає воду і пару майже так само добре, як натуральне дерево. Неправильна інтерпретація даної властивості матеріалу часто призводить до виникнення цілого ряду помилок щодо «промокаємості» газобетону.

Розглянемо властивості пористих матеріалів на простому прикладі: шматок деревини або поролону прекрасно вбирає вологу, проте швидко висихає, віддаючи воду назад в атмосферу, і при цьому не втрачає своїх властивостей. Саме за таким принципом працює і структура газобетону - складна конструкція пір і поздовжніх капілярів легко наповнюється вологою і легко випускає її при підвищенні температури повітря. Звідси і ефект «дихаючої» стіни. Так, що це, швидше є перевагою, ніж недоліком.

Міф третій: Газобетон небезпечний для здоров’я

«Неекологічний» газобетон часто згадується багатьма його противниками як основний аргумент на користь придбання інших матеріалів - дерева, кераміки та ін.

Оцінюючи екологічну безпеку того чи іншого продукту для будівництва, фахівці завжди звертають увагу на два найбільш важливих показника: горючість будматеріалу і радіоактивний фон, що ними виділяється.

В аспекті захисту від вогню будівництво газобетонного будинку дає безліч переваг: сучасний газобетон не підтримує горіння і не виділяє при нагріванні токсичних речовин і шкідливих газів. Заяви про високий радіоактивний фон матеріалу і зовсім не витримують ніякої критики - норма радіоактивності для використовуваних в житловому будівництві продуктів становить 370 Бк / г, а показник газобетону складає максимум 54 Бк / г.

Міф четвертий: Клей для укладання газобетону коштує дорого

Вартість клею приблизно в півтора вище того ж об’єму традиційного розчину, а витрата клею в 5-6 разів менше обсягу розчину завдяки точній геометрії.

Міф п’ятий (і найбільш помилковий): газобетон - холодний матеріал

Газобетонний блок створювався в першу чергу, як конструкційно-теплоізоляційний матеріал і по сей день є найтеплішим з стінових блоків. Зокрема для нашого регіону для дотримання всіх норм теплоеффектівності досить стіни товщиною 400 мм без утеплення, чого не може забезпечити жоден інший стіновий блок. Мінімум містків холоду завдяки тонким швах (3 мм) - додатковий фактор в сторону підвищення теплоеффектівності газобетонних стін.

Саме теплоеффектівность - головне достоїнство газобетону, заради якого він і був створений!