Двір, сад, город: що робити в червні

Кажуть, що все садові роботи в червні потрібно встигнути виконати до середини місяця - після літнього сонцестояння починається особливо бурхливий ріст і цвітіння.

Роботи у дворі

Якщо в травні ви гарненько попрацювали, то в червні головна турбота - красивий газон, чисто прополоти клумби з декоративними квітами і рослинами. Щоб газон був соковитим, зеленим і щільним, його потрібно косити часто і регулярно - тоді скошуються бур’яни і поступово на газоні залишається тільки трава. Також косіння трави стимулює ріст трави - вона стає міцнішою і щільнішою. В ідеалі галявину потрібно косити 2-3 рази в тиждень.

Обов’язково добре поливати, до речі як вибрати шланг садовий для поливу ви дізнаєтесь на сайті polivaem.com.ua, а раз на місяць удобрювати. Якщо газон не поливають, то його косять 1-2 рази в тиждень, а в суху пору без дощів і поливу - ще рідше. Такий газон, звичайно, не виграє приз за найкрасивіший, але буде виглядати дуже пристойно. Головне правило - косити регулярно.

У саду

З приходом червня зрозуміло, які рослини пережили зиму, а які ні. Загиблі рослини замініть новими - це можна зробити і в червні, оскільки травень був дуже жарким. Можна посадити літні квіти, зимостійкі рослини і кущі. Протягом усього літа можна садити рослини в контейнерах.

Якщо ви хочете зберегти колишню композицію і на місці загиблих квітів посадити такі ж, то пам’ятайте, що трояндам не подобається рости там, де ріс їх попередник, тому замініть грунт на нову.

На початку червня можна садити квітучі пізно влітку бульбові і цибулинні рослини - далії, канни, гладіолуси і однорічні рослини з коротким вегетаційним періодом - календулу, космею, соняшник, мак. Можна садити дворічні і багаторічні квіти на майбутнє.

Весняні цибулинні квіти можна викопувати, коли у них пожовтіє листя - крокуси, гіацинти, тюльпани. На початку червня можна пересадити цвітучі навесні зимостійкі квіти - примулу, первоцвіт, ломикамінь. У відцвілого бузку і рододендронів відламують старі суцвіття, а рододендрони удобрюють відповідним добривом. Перевіряють посадки високих зимостійких рослин. Якщо потрібно, підв’язують півонії, лілії, дельфінів. Проріджують півонії, залишаючи на кожному стеблі по одному бутоні, обламують бічні пагони. Це потрібно зробити якомога швидше, поки бутони ще маленькі. Тоді півонії будуть пишними.

Удобрюють декоративні кущі та зимостійкі рослини. Для добрив можна використовувати подрібнену траву або кропиву, а також можна використовувати добрива для листя. З появою бутонів повторно удобрюють троянди. Обрізають відцвілі суцвіття зимостійких і літніх квітів. Так швидше з’являться нові суцвіття і будуть довше цвісти.

Регулярно прополюють бур’яни. Якщо до сонцестояння вдасться гарненько прополоти весь сад хоча б пару раз, то потім бур’яни будуть турбувати вас набагато менше. Якщо кульбаби або інший бур’ян вріс в корінь зимостійкої рослини, то краще викопати цю рослину, відокремити від неї бур’ян і посадити заново. Видаляючи лише наземну частину багаторічного бур’яну, ви лише допомагаєте бур’яну зміцнювати свою кореневу систему.

Ретельно огляньте всі рослини - кущі, троянди, зимостійкі і літні квіти. У червні посилено розмножуються різні шкідники: попелиця, равлики. Спочатку потрібно використовувати механічне обмеження їх розмноження: ручне збирання і видалення з рослин, використання нешкідливих пестицидів. Проти попелиці - мильний розчин, настій на часнику або чистотілі, колу; проти мурах - гострий перець, проти равликів - подрібнену яєчну шкаралупу. Тільки якщо ці засоби не допомогли, можна використовувати хімічні пестициди, але тільки діючи за інструкцією і дотримуючись правил безпеки.

На городі

В червні з настанням літнього сонцестояння закінчується пора посіву та посадки. Звичайно, все літо можна сіяти і садити кріп і салат, а в кінці червня моркву, горошок, буряк і брукву, щоб отримати пізній урожай. У свою чергу посадку редису і руколи краще перенести на другу половину літа, оскільки в спеку вони швидко вицвітуть.

На початку червня ще можна посадити гарбуз і огірки. Ці рослини люблять теплий грунт, тому часто гарбуз садять біля компостної купи.

У городі починається велика пора прополки і проріджування. Виполоті бур’яни швидко сохнуть на спеці, але прополку легшого грунту краще залишити на більш вологі і прохолодні дні, інакше в прополеній землі в спекотні дні швидше випаровується волога і овочі засихають.

Найкраще прополювати овочі після дощу. Просапуючи бур’яни, не варто захоплюватися - залиште пару бур’янів - вони можуть “обдурити” шкідників і ті не так швидко доберуться до буряка або капусти.