Вчимо дитину правильно одягати взуття

Перше взуття з'являється у малюків вже в 9-10 місяців, а у деяких і раніше. Але пройде ще чимало часу, перш ніж маленька людина зможе сама це взуття надіти. Процес навчання зажадає від вас багато терпіння і купу вільного часу, адже повторювати одне і те ж доведеться по кілька десятків разів.

Торгуєте взуттям? Саме зараз в tmlider.com осінні дитячі туфлі оптом, а це чудові ціни, відмінна якість, широкий асортимент стильних комфортних моделей для малюків!

Пропонуємо вам кілька порад, які хоч трохи полегшать навчання малюка самостійно надягати взуття

1. Вчитися бажано поступово. Тому для початку просіть дитину, щоб та сама просунула ніжку в туфлю. Тренування краще почати з літніх сандалій. Ступня в них проходить легко, викликаючи мінімум труднощів. Туфельку притримуйте своєю рукою, нахиляючи її так, щоб малюк зрозумів, як потрібно просовувати ніжку.

2. Стимулюйте дитину самостійно знімати взуття. Нехай сам спробує справитися з застібками, адже розстебнути набагато легше, ніж застібати. При цьому стежте, щоб малюк звикав знімати взуття правильно, тобто тягнути черевичок потрібно, вхопившись ручкою за п’яту. Ні в якому разі не привчайте дитину наступати носком одного черевика на п’яту іншого. По-перше, він може втратити рівновагу, по-друге, від такого способу взуття швидко деформується і приходить в непридатність.

3. Кожен раз, одягаючи малюкові черевички, примовляйте, що в розстебнутих черевиках ходити не можна, потрібно обов’язково застебнути. А перш ніж зняти взуття, прокоментуйте, що спочатку треба розстебнути всі застібки і тільки потім стягувати.

4. Для перших тренувань вибирайте взуття без шнурків. Дитина не може самостійно розшнурувати черевички перед тим, як їх надіти. Але вона-то цього не розуміє і буде намагатися засунути ніжку в тісну халяву. Нічого доброго з цього не вийде! Крім того, дуже небезпечно, якщо раптом шнурок розв’яжеться на вулиці, а малюк на нього встане, падіння практично не уникнути. Тому віддавайте перевагу взуттю на замку або липучках. Психологи давно помітили, що діти дуже люблять замок «блискавка». Застібання замку стає улюбленим заняттям. Одягаючи чобітки з такою застібкою, вони отримують задоволення від процесу.

5. Слідкуйте за тим, щоб малюк не м’яв задник, коли суне ніжку в черевичок. Навчайте його, що потрібно не просто засунути ніжку, але ще і потягнути черевичок на себе, щоб ніжка добре пройшла вперед.

6. Розрізняти лівий і правий черевик - ціла наука! Саме наука, тому що поняття «право» і «ліво» відносяться до просторового орієнтування, яке людина не може передати відчуттями. Його можна осягнути лише інтелектуальним шляхом. А значить, потрібне тренування і розвиток кругозору. Постійно звертайте увагу малюка на предмети, які він бачить праворуч від себе і зліва. Поки малюк не навчиться впевнено розрізняти ці самі право-ліво, черевички будуть займати свої місця на ніжках чисто інтуїтивно.

Найпоширеніший спосіб пояснити, де правий і де лівий черевик - казка про те, що черевички дружать тільки якщо вони знаходяться кожен зі свого боку. Поставте туфельки поруч, коли вони зайняли правильно положення, носики дивляться один на одного. Якщо тільки малюк переплутав і поставив їх навпаки, черевички образилися і відвернулися в різні боки. Треба терміново помирити ботики, тобто поміняти їх місцями.

7. Грайте з дитиною в таку гру. Нехай кожен день хтось із членів вашої родини надягає тапочки або інше взуття неправильно, тобто переплутавши ноги. Якщо малюк сам це не помітив, залучіть його увагу. Нехай він вкаже на помилку. Обов’язково похваліть дитину за пильність!

8. Найзручніше взуватися в положенні сидячи. Але диванчик, пуф або табуретка, зазвичай наявні в передпокої, малюкові не підходять, вони розраховані на зріст дорослої людини. Малюк, сидячи на них, не може дістати ніжками до підлоги, у нього немає опори. Тому придбайте дитині невеликий пластиковий стільчик. Якщо вже зовсім шкода грошей, підійде невелике перевернуте відерце або щось подібне.

9. Не виправляйте малюка тут же, якщо він щось зробив неправильно. Більше хваліть і підбадьорюйте, але не критикуйте.

10. Якщо малюк одягає осіннє або зимове взуття сам, знайдіть спосіб перевірити чи добре встала його п’ята. Часто дітки не просовують носок до кінця, тому п’ята знаходиться в підвішеному стані. При ходьбі ніжка може сама не зайняти правильне положення, в результаті - псується хода, малюк втрачає рівновагу, взуття деформується.

11. Як тільки малюк почав носити взуття, відразу привчайте його до бережного ставлення до «одягу для ніжок». Прийшовши з вулиці і знявши чобітки, обов’язково покажіть, що потрібно їх обтрусити від бруду і акуратно поставити поруч один з одним. Причому поставити правильно - правий черевик справа, лівий - ліворуч. Малюк також може розставити і взуття інших членів сім’ї. До речі, своє взуття теж завжди ставте правильно, це буде служити наочним прикладом для малюка.