Як зайва вага впливає на суглоби

Звичайні супутники зайвої ваги - діабет, проблеми з серцем, судинами і хвороби опорно-рухового апарату. Від природи скелет людини досить витривалий і розрахований на пристойні навантаження, але збільшувати їх навмисно не варто.

На сайте lechisustavv.ru представлена подробная информация о болезнях суставов и позвоночника: симптоматика, эффективные методики лечения и профилактики.

Під вічним тиском

Не треба думати, що неприємності загрожують тільки вкрай огрядним людям. За оцінками фахівців, кожні півкіло маси тіла збільшують навантаження на скелет на 1%. Згадайте, як сильно напружується весь опорно-руховий апарат, коли ви несете в руках відро, до країв наповнене водою, або, коли плечі обтяжує важкий рюкзак. А тепер уявіть: наїдджуючи кілограми, ви прирікаєте організм цілодобово відчувати подібні навантаження.

В першу чергу страждають хребет, колінні і тазостегнові суглоби: вони несуть основну опорну функцію. Під загрозою і стопи ніг, які, за деякими дослідженнями медиків, взагалі розраховані на 65-70 кг ваги і не більше.

Пожинати гіркі плоди солодкого життя біля холодильника доведеться досить швидко: формується сколіоз, розвиваються артрози, артрити і остеохондрози. Один з найсерйозніших наслідків ожиріння - коксартроз, або деформуючий артроз тазостегнового суглоба. Він розвивається зазвичай після 40 років. Але і з таким діагнозом можна уникнути оперативного втручання і відчутного погіршення якості життя!

А от якщо не позбутися від надмірної ваги вчасно, з віком до неї додадуться неминучі дегенеративні зміни хрящових тканин, зневоднення і сплющування міжхребцевих дисків.

Підійти з розумом

Одна з головних запорук успішної боротьби із захворюванням суглобів - корекція ваги. Тут важливо порадитися з фахівцем, а не кидатися в дієтичний «вир» з головою. Відмовляючись від деяких продуктів, ми насправді можемо тільки нашкодити опорно-руховому апарату.

Істотно обмежити треба вживання простих вуглеводів і солі. Сіль затримує рідину і сприяє запальним процесам. Забути доведеться про смаженину, консерви, шоколаді, міцні бульйони, алкоголь, каву і чай. При проблемах з суглобами треба обмежувати і начебто «невинні» помідори, баклажани, перець, редис, яловичину і яйця.

Натомісць фахівці радять включити в раціон кисломолочні продукти, нежирний сир, несолоні сорти сиру, нежирне молоко. Налягайте на овочі, заправлені оливковою або лляною олією. З солодощів зупиніться на пастили, мармеладі і желе.

По суті, дотримуючись такого харчування, і схуднути можна, і полікуватися. Добре було б доповнити дієту посильними фізичними навантаженнями: ходьбою в середньому темпі і плаванням. При проблемах з суглобами небажано займатися біговими і стрибковими видами спорту: це лише посилить негативне для суглобів навантаження. Ходити краще по траві або землі, а не по твердому асфальту.

Але головне - ці прості правила не повинні стати тимчасовими. Зробіть їх способом життя. Тільки так можна зберегти суглоби.