Деякі питання страхування ОСАГО

Кожен автовласник зобов'язаний придбати страховий поліс ОСАГО. Але мало хто вдається до подробиць цього виду послуг, у всьому довіряючи своєму страховому агентові. Однак варто вивчити це питання детальніше, щоб отримати максимальний набір послуг страхування автомобіля по найвигіднішій ціні.

Вам потрібно чітко уявляти, що страхуватися зовсім необов’язково відразу на цілий рік. Рік - це граничний, найбільший термін, на який ви можете застрахувати свій автомобіль. Період дії поліса ОСАГО може бути від 3 місяців. Можна застрахуватися і на термін менше 3-х місяців, але тільки в тому випадку, якщо ви купили, отримали в дар, успадковували автомобіль і прямуєте до місця постійної реєстрації.

Врахуйте, що купуючи коротку страховку (менш ніж на рік) ви заплатите суму, розраховану з певними коефіцієнтами. Так, якщо, наприклад, вам потрібно застрахувати авто на рік, то коефіцієнт буде т 0,7 - 70% від суми страховки на рік. Але, якщо через півроку, ви звернетеся в цю ж страхову компанію і продовжите страховку до року, то доплатите тільки 30% загальної вартості. Більше про вартість ОСАГО можна дізнатися на сайті megagarant.com.

Ви можете вибрати і один з трьох варіантів страхування ОСАГО, прийнятний саме для вас. ОСАГО 1 має на увазі, що страхується один певний автомобіль і його водій. ОСАГО 2 - це варіант для тих, хто хоче застрахувати будь-який автомобіль, але вказати в страховці одного певного водія. ОСАГО 3 - певна машина і кілька певних водіїв.

Ви повинні знати, що крім обов’язково страхування ОСАГО існує добровільне страхування КАСКО. Головна відмінність КАСКО від ОСАГО, крім принципу добровільності, це те, що КАСКО страхує саме автомобіль, але не людину. Існує також три види страхування КАСКО. КАСКО 1 - це страхові виплати в разі шкоди автомобілю - це може бути ДТП, спроба викрадення, стихійне лихо, пожежа і тому подібні неприємності. КАСКО 2 застрахує вас від розкрадання авто і його окремих деталей. КАСКО 3 - комбінований варіант перших двох випадків, тобто ви будете застраховані практично від будь-яких неприємностей. Ціна такої страховки значно вище обов’язкової ОСАГО. Щоб розраховувати на 100% відшкодування по КАСКО 3 ви повинні при покупці поліса оплатити 8% ринкової вартості своєї машини.

Найголовніше питання, яке цікавить автолюбителів - чи не дарма вони платять свої грошики, придбавши обов’язковий або на додачу до нього ще й добровільний поліс? Чи можливо без особливого клопоту отримати страхову виплату?

Законодавство регулює існуючі автострахування. Але ви повинні вивчити заздалегідь вимоги свого договору і обов’язково, в разі ДТП або іншого події, довести до відома свого агента, підтвердити подію, надати необхідні документи. Так само йде справа і з виплатами по КАСКО. Щоб отримати виплати, ви повинні будете довести факт події з вашим авто. Радимо якомога уважніше вивчити свій договір автострахування, при чому до того, як настане страховий випадок.

Кілька порад для тих, хто ще тільки визначається з вибором страховика. По-перше, ви повинні з’ясувати, наскільки давно працює компанія на ринку. По-друге, потрібно поцікавитися у клієнтів, які вже зверталися в цю компанію за страховими виплатами - чи не було у них зайвих проблем. По-третє, корисно знати, чи є компанія членом корпорації або великої фінансової групи. По-четверте, поцікавтеся у агента, хто в разі руйнування компанії буде відповідати за виплатами перед клієнтами.