Метал чи дерево: який матеріал кращий для вхідних дверей

Люди прагнуть відчувати себе захищеними в своєму будинку. Тому перед кожною людиною, котра запланувала капітальний ремонт, чи будівництво житла рано чи пізно виникає питання, які вхідні двері краще встановити: сталеві чи дерев'яні.

Поняття «броньовані» двері досить відносне. Оскільки дуже часто при виготовленні броньованих дверей в кращому випадку використовується сталевий лист товщиною 4 мм, а це тільки створює видимість броні в порівнянні зі звичайними дерев’яними аналогами. Броньовані двері в разі їх неякісного виготовлення на практиці легко розкриваються за допомогою лома, домкрата і певних навичок. Незважаючи на те, що недосвідчені зловмисники відступають перед вхідними сталевими дверима, без сигналізації такі двері надають лише психологічну впевненість господареві в захищеності.

Чи дійсно броньовані двері краще дерев’яних? Це спірне питання. Вибрати якісні вхідні двері в дім і офіс досить складно, тому що сучасний ринок дверей надає нам величезний вибір, які зовні здаються досить якісними, але багато покупців купують «кота в мішку». Але броньовані двері, гарної якості і красивого зовнішнього вигляду, коштують  дешевше, ніж дерев’яні вхідні двері з твердої породи деревини.

Покупець не знає, що він купує, бо зовні красиві двері можуть виявитися пустушкою всередині. Адже довіряти слову продавця досить ризиковано, а перевірити самостійно якість начинки дверної конструкції ми не в силах. На сьогоднішній день багато покупців віддають перевагу виготовляти вхідні двері під замовлення, чим купувати готову дверну конструкцію. Якщо говорити про вартість вхідних дверей під замовлення, то вона не набагато вища готових виробів.

Виготовлення вхідних дверей під замовлення дає вам ряд переваг. По-перше, ви можете вибрати якісну начинку дверної конструкції, в тому числі звуко- та теплоізолюючі матеріали. По-друге, ви будете впевнені, що розміри виготовлених вхідних дверей співпадуть з розмірами вашого дверного отвору, що відповідно полегшить їх монтаж. І, як наслідок, відсутність різних зазорів в дверному отворі при установці дверей додасть вашим вхідним дверям ще більшої міцності і надійності.

Якісні надійні броньовані двері повинні відповідати ряду вимог. По-перше, товщина металевого листа повинна бути більше 4 мм. По-друге, каркас дверної конструкції повинен бути зроблений з товстого кутника або квадратної труби. По-третє, товщина кутника, який використовується як лутка з полицею, повинна становити не менше 50 мм. По-четверте, вхідні двері повинні мати три ступеня замикання: з замкової, верхньої та нижньої сторони. По-п’яте, броньовані двері обов’язково повинні бути оснащені протизнімними пристроями з петлевою боку. І, нарешті, надійний якісний циліндровий замок. Як показала практика, вітчизняні замки гаражного типу надійно служать кілька десятків років і коштують набагато дешевше імпортних.

Броньовані двері, виготовлені відповідно цим базовим вимогам здатні забезпечити необхідний рівень захисту від злому.

При облицюванні вхідних дверей дуже часто використовують дерев’яні пластини. Вибір матеріалу для облицювання вимагає особливого підходу. Вибираючи дерев’яні пластини, слід віддавати перевагу дереву з високим вмістом смоли в деревині, тому що воно має кращі експлуатаційні властивості в порівнянні з цінними малосмолянистимі породами.

Але дерев’яні пластини коштують досить дорого. Тому широку популярність в облицюванні броньованих дверей отримали більш дешеві аналоги з ламінованого МДФ, які не поступаються своїми експлуатаційними характеристиками дерев’яним.