Український стартап створив рюкзак, який збільшується в 4 рази

Український стартап Pleatpack design робить рюкзаки, об'єм яких можна змінювати. Команда запустила кампанію на Kickstarter і зібрала необхідну суму $ 8,5 тис. всього за сім годин.

Що за продукт?

Головна фішка рюкзака Pleatpack - регулювання внутрішнього обсягу. Його можна збільшити з 6 до 26 літрів. Тому засновники стартапу кажуть, що рюкзак ідеально підійде для подорожей, прогулянок по місту або походів в магазин.

«У будь-який момент ви можете розширити рюкзак в 4,5 рази, щоб покласти всередину будь-які речі», - каже співзасновник Pleatpack design Дмитро Грядунов.

Друга особливість продукту - безпека. У рюкзаку є спеціальний замок і вшиті магніти, які захищають речі від крадіжки. Ще власнику рюкзака можна не боятися потрапити під дощ, адже він покритий вологовідштовхувальною тканиною. До речі на сайті https://gofashion.com.ua/ можна замовити якісні чоловічі і жіночі рюкзаки з відмінними параметрами комфорту, функціональності, довговічності, водонепроникності, з стильним ергономічним, ортопедичним дизайном.


Як робили рюкзак?

Ідея створити подібний рюкзак прийшла до Дмитра з життя.

- Я почав звертати увагу на те, скільки разів у мене і у моїх друзів було проблем з нестачею місця в рюкзаку, - згадує він.

У січні минулого року хлопець зайнявся першим прототипом. Тоді Грядунов був в Німеччині на навчанні. Він вирішив не чекати повернення в Україну і працював над концепцією продукту прямо там. Спершу хлопець проаналізував ринок: чи є вже щось схоже? Виявилося, що є. Були, наприклад, рюкзаки з додатковим модулем-відсіком, які кріпляться до основи.

- Але якщо людина піде на роботу з основою рюкзака і захоче купити кросівки по дорозі назад, Що тоді робити, адже модуль залишився дома? - коментує Дмитро.

Тоді він створив свій перший рюкзак з того, що виявилося під рукою. У хід пішли картон, нитки, ножиці і огризки тканини. Перші варіанти виглядали шалено, але дали зрозуміти - потрібний результат можна отримати за допомогою безлічі складок в стінках рюкзака. Цей висновок і ліг в основу технології продукту.

Далі Дмитро знайшов швейну майстерню, де за його кресленнями пошили прототип. Продовжувати роботу одному було складно, і він покликав до проекту двох знайомих: Дмитра Зайця і Микиту Нікуліна. Тут же хлопці зіткнулися з першою трудністю.

Скільки витратили на виробництво?

Виявляється, в Києві вкрай складно знайти підприємство, яке пошиє такий виріб в одиничному екземплярі, навіть за 3-5 тис. Грн.

- Фабрикам потрібна або партія хоча б на 100 одиниць, або бюджет на виробництво одного примірника в 2-3 рази вище зазначеного. А наш бюджет цього не дозволяв, - згадує підприємець.

Зрештою, команді вдалося знайти маленьку майстерню, де продовжили справу. Від початку роботи до фінального прототипу пройшов рік. Велику частину часу команда витратила на самонавчання і пошук місця для виробництва. Загальна сума інвестицій - 20 тис. Грн.

Дмитру хотілося б зробити Україну основним ринком для продажу свого продукту. Але через високу собівартість рюкзак виходить занадто дорогим для пересічного українця.

Тому Pleatpack орієнтуються на ринки США і Європи. Скільки саме він буде коштувати, поки не ясно, але на Kickstarter рюкзак доступний за $ 89, $ 99 або $ 119.

У серпні команда планує запустити серійне виробництво. Всі гроші, які вони заробили на краудфандінгу, підуть якраз на це. Виробляти рюкзаки будуть в Україні.