Правда і міфи про білосніжну усмішку, і чи можна обійтися без стоматолога

Стоматолог не завжди необхідний, якщо поставити собі за мету зробити свою посмішку білосніжною. У мережі є безліч порад, як і що потрібно робити для цього, але от не всі вони дієві, а деякі навіть шкідливі.

Мрієте про сяючу голлівудську усмішку, але панічно боїтеся стоматологів? А інтернет так і манить великою кількістю порад про мало не миттєвий результат домашніх, “перевірених бабусиних” засобів. Але хто дасть гарантію, що це безпечно для ваших зубів? Експерти вирішили знайти «золоту середину», зваживши всі за і проти, і з’ясували, чи може домашній догляд конкурувати з професійним.

Багато стоматологів твердять, що домашнє відбілювання зубів неможливе, для цієї мети потрібні суто професійні засоби, для прикладу відбілюючі LED-лампи, що можна придбати на . Втім, є кілька методів, які допомагають зробити посмішку білішою на 1-2 тони. Використовувати їх потрібно з обережністю, оскільки правило «більше - значить краще» тут не діє. Миттєвого результату чекати також не доводиться, але якщо запастися терпінням, ефект обов’язково буде.

Правда №1. Природні відбілювачі

Яблука - давно відомий природний метод очищення зубів. Навіть якщо під рукою немає зубної щітки, можна з’їсти хоча б половинку, і позбавлення від зубного нальоту гарантовано. Як не дивно звучить, але в полуниці і суниці теж є яблучна кислота, яка здатна вибілювати зуби.

Ще один корисний фрукт - лимон. Можна їсти часточками або використовувати його сік, сильно розбавлений водою, для полоскання. Однак при тривалій взаємодії з зубами кислота може пошкодити емаль, тому через хвилин 15-20 після їжі потрібно промити рот водою.

Міф №1. Будь-які зуби можна зробити ідеально білосніжними

Все залежить від стану зубів і їх природного відтінку. Навіть якщо сходити на прийом до професіонала, він не зможе створити диво. Карієс не вилікувати відбілюванням зубів, а пігментні плями від прийому антибіотиків або від нікотину можуть і зовсім не піддаватися відбілюванню. В такому випадку єдиним рішенням стає установка коронки або вінірів.

Правда №2. Масло чайного дерева та інші ефірні зілля

У маленьку ємність з теплою кип’яченою водою додають кілька крапель ефірного масла чайного дерева, перемішують і використовують отриманий розчин для полоскання ротової порожнини. Засіб можна застосовувати 1-2 рази в тиждень. Ефір чайного дерева забезпечує антисептичний і відбілюючий ефект, не надаючи негативного впливу на ясна і емаль. Поліпшення можна помітити вже через місяць. Аналогічну дію мають масла апельсина, лимона, грейпфрута. Їх застосовують окремо або комбінують. Для тих, хто не любить полоскати рот, є альтернатива: нанести кілька крапель олії на зубну щітку.

Міф №2. Ефект від відбілювання збережеться назавжди

Різна їжа і напої, наприклад, кава, вино, чай, ягоди червоних і темних тонів, а також нікотин залишають на зубах наліт. Накопичуючись, він надає усмішці неприємний жовтуватий відтінок. Щоб цього уникнути, потрібно дуже ретельно стежити за гігієною ротової порожнини. Як довго триватиме ефект відбілювання, залежить від обраного методу чищення і ваших звичок. Якщо виключити всі негативні фактори, білизна зубів зберігається до декількох років.

Правда №3. Професійні засоби без участі стоматолога

Не обов’язково йти до стоматолога, щоб отримати професійний ефект від відбілювання зубів. Вдома можна використовувати відбілюючий олівець, який освітлює емаль і зміцнює зуби, відбілюючі гелі зі спеціальним пензликом для нанесення, особливу зубну пасту з очисними хімічними компонентами або відбілюючі смужки, що діють ефективно в короткі терміни. Всі ці високоабразивні засоби не варто використовувати занадто часто, щоб не завдати замість користі шкоду. Припустимо проводити процедури максимум місяць, а потім на 2-3 місяці перейти на зміцнюють серії по догляду.

Міф №3. Зберегти білизну можна тільки підтримуючи постійну дієту

Йдеться про так звану «білу дієту», яка виключає всі продукти з барвниками: червоні овочі і фрукти, кава, червоне вино, соуси, солодощі, що містять фарбу. Всьому має бути міра. Дієту краще підтримувати відразу після сеансу відбілювання, але не варто відмовлятися від улюблених ласощів на занадто тривалий термін.

Правда №4. Краще рішення проблеми - її запобігання

Ідеально почистити зуби допоможе електрична щітка. Вона відповідає за більш правильний догляд і в порівнянні з ручною видаляє на 70% більше нальоту. Зберегти емаль білою допомагають також полоскання. Для них можна використовувати покупні засоби або, наприклад, розчин води з сіллю або кокосовим маслом. Ці компоненти створюють природну антибактеріальну середу, запобігають прилипання до зубів дрібних частинок їжі.