Килими - мільйонери. Топ-3 найдорожчих килимів у світі

Протягом багатьох століть килими вважаються ознакою розкоші і достатку. У сучасному суспільстві, не дивлячись на засилля синтетичних матеріалів і масового ширвжитку, високоякісні килими з натуральних матеріалів все ще приваблюють поціновувачів прекрасного. Одних вабить історична, антикварні аура старих килимів, інших дизайнерські рішення або незвичайні матеріали.

Якщо є люди, готові платити такі гроші за килими, значить повинні бути і фахівці, які вміють такі килими чистити і тримати в такому стані, щоб від віку вони не псувалися а навпаки, ставали ще дорожчими. Звичайно, нам простим смертним аж ніяк недосяжна подібна розкіш, втім в інтернет-магазині https://comfort-room.com.ua можна по доступній вартості придбати красиві якісні килими, килимові доріжки, ковролін.

В даному рейтингу представлена трійка  найдорожчих килимів, проданих за останні 20 років. На вершині хіт-параду найдорожчих килимів, практично всі сходинки займають антикварні вироби, виготовлені в Персії, в XVI-XVIII століттях.

Перлинний килим Барода (Pearl Carpet of Baroda) - 5 458 500 $

Індійський шедевр, що складається з понад мільйона натуральних перлин Басри, прикрашений діамантами, смарагдами, сапфірами і рубінами, виготовлявся з 1860 по 1865 роки для магараджі князівства Барода, Гаеквара Ханд Рао. Розміри цього шедевра становлять 2,6 м на 1,7 м.

Згідно з легендою, цей килим призначався стати «подарунком для могили пророка Мухаммеда в Медині», так як магараджа Ханд Рао був шанувальником ісламу. Однак магараджа помер раніше, ніж килим був закінчений, і шедевр залишився в казні князівства.

Після приєднання штату Барода до Індії в 1947 році, частина ювелірних прикрас, щоб уникнути переходу до казни держави, була переправлена ​​до Швейцарії. У тому числі і знаменитий перлинниий килим.

Килим був проданий в 2009 році на аукціоні Сотбіс в Катарі невідомому покупцеві майже за п’ять з половиною мільйонів доларів. Це третя позиція сьогоднішнього рейтингу, а до 2010 року він перебував на першому місці.

Килим «Перша Ваза Кірман» (1 Kirman Vase Carpet) - 9 550 000 $

У квітні 2010 року на аукціоні Крісті в Лондоні був проданий перський килим за ціну, що майже в два рази перевищує ціну найдорожчого килима 2009 року.

Даний шедевр називається «Перша Ваза Кірман», і є першим з трьох килимів «Ваза», що належали династії Ротшильдів. Він був витканий в середині XVII століття в місті Кірман в Ірані. Це місто багато століть славиться у всьому світі своїми майстрами-килимарями і незвичайними дизайнами килимів дуже високої якості.

Вовняний килим розміром 3,4 м на 1,5 м. спочатку оцінювався в 200 000 фунтів стерлінгів. Однак, не дивлячись на наявні вікові дефекти, він був проданий анонімному покупцеві за рекордні 6 201 250 фунтів стерлінгів (9 550 000 доларів за курсом 15.04.2010). У деяких джерелах фігурують суми $ 9 599 535 або $ 10 200 000.


Килим Кларка з серпоподібними листям (Clark Sickle-Leaf Carpet) - 33 765 000 $

Найдорожчий в світі The Clark Sickle-Leaf Carpet (килим Кларка з серпоподібними листям), був проданий в червні 2014 року на аукціоні Сотбіс в Нью-Йорку за неймовірну ціну 33 мільйона 765 тисяч доларів. І це при тому, що стартова ціна була всього 5 мільйонів доларів.

Як і знамениті «Вази Ротшильда», найдорожчий килим у світі був створений в місті Кірман в Південно-Східній Персії, на території нинішнього Ірану, що ще раз підкреслює високу майстерність і оригінальний дизайн кірманскіх майстрів-килимарів. Орієнтовна дата виготовлення - початок XVII століття. Розміри цього шедевра 2,67 м. На 1,96 м.

Даний унікальний предмет антикваріату довгий час знаходився в колекції Вільяма А. Кларка, а в 1926 році був заповіданий в Галерею мистецтв Коркорана, Вашингтон, округ Колумбія.

Вільям Кларк був успішним політиком і підприємцем, який зібрав велику колекцію європейського і американського мистецтва. У його колекції було багато килимів XVI-XVII століть.