Вежа CN Tower (Торонто) - одна з найвищих будівель в світі

Побудована в 1976 році, CN Tower стала найвищою на той час будівлею світу, і зберігала свій пріоритет на протязі більш ніж трьох десятків років, допоки у 2007 році не було зведено хмарочос Бурдж-Халіфа в Дубаї. І сьогодні Торонтська телевежа залишається однією з найвищих у світі, і найвищою в Північній Америці.

Офіційне відкриття CN Tower відбулося 1 жовтня 1976 року. Вежа відразу ж стала візитівкою Торонто, і справжнім туристичним клондайком для мільйонів туристів зі всього світу, які прагнули піднятися на запаморочливу висоту, щоб посидіти в ресторані з круговим оглядом або пройтися по скляній підлозі на висоті 342 метрів над землею. Ну, а що стосується виду з вежі, то в гарну погоду звідси можна кинути погляд на 160 кілометрів вдалину.

Якщо ж і ви прагнете на власні очі побачити це рукотворне монументальне чудо, оформляйте візу в Канаду, а допоможева у цьому компанія SOleks. 

Букви CN означають Canadian National, і їх поява пов’язана з назвою Канадської національної залізниці. Саме залізнична компанія CN була будівельником і першим власником телевежі.

В кінці 60-х років у керівництва залізничної компанії виникла ідея відрекламувати свій імідж, а заодно використовувати великі території в центральній частині міста, що належали їй, де раніше знаходилися сортувальні колії.

А в Торонто до цього часу з’явилося потреба в телевізійній вежі, яка посилає телевізійний сигнал поверх висотних будівель ділового центру. Завдяки антені вежа в Торонто підросла вище 553 метрів, і не набагато, але перевершила по висоті московську Останкінську вежу, зведену на дев’ять років раніше. За канадської вежею залишився і рекорд по частині швидкості будівництва, що зайняв всього 26 місяців

Спочатку на вежі розташовувався і найвисотніший в світі диско-клуб Sparkles, але через занепад жанру диско його закрили. У 2011 році на CN Tower створили унікальний атракціон EdgeWalk - прогулянки по неогородженому краю платформи навколо вежі, де від падіння з висоти 356 метрів рятує тільки страхувальна прив’язь.

Вежа офіційно носила ім’я канадської залізничної мережі до своєї приватизації 1995 році, коли споруда була передана національній корпорації Canada Lands Company, що займається управлінням федеральних земель і нерухомості. З тих пір назва вежі офіційно розшифровується як Canadiаn National Tower або Canada’s National Tower.

У 1995 році CN Tower була зарахована до числа технічних чудес світу (а таких всього 7). Але і сьогодні про неї можна сказати чимало цікавого і чудового. Наприклад, те, що унікальний атракціон EdgeWalk занесений в Книгу рекордів, як найвисотніша прогулянка на відкритому майданчику. У Книзі рекордів знаходиться і найбільший висотний «винний льох» розташованого на башті ресторану.