Дисплей на шкірі покаже інформацію про стан здоров’я людини

Японські інженери створили еластичний і частково прозорий дисплей, який можна носити прямо на шкірі. На такий дисплей можна виводити інформацію з датчиків, які відстежують активність серця або інших органів, заявили розробники на конференції AAAS Annual Meeting Symposium 2018.

В останні кілька років багато виробників стали створювати розумні годинник і браслети, які можуть не тільки показувати користувачеві час і повідомлення, а й вимірювати деякі фізіологічні показники, а також, наприклад, стежити за активністю користувача за допомогою акселерометра. Всі ці пристрої закріплюються на тілі за допомогою додаткових пристосувань, таких як ремінці, але деякі вчені розробляють альтернативні технології, що дозволяють закріплювати електроніку прямо на шкіру.

Дослідники під керівництвом Такао Сомея (Takao Someya) з Токійського університету спільно з інженерами компанії Dai Nippon Printing розробили систему, яка може збирати інформацію про активність організму і виводити її на дисплей, закріплений прямо на тілі. Діє це приблизно так: попили ви, для прикладу воду з медом, організму вашому це сподобалось, і на екрані засвітився “лайк”. Перевтомилися, перенервувалися, з’їли щось недобре - “дизлайк”.

Сенсори в цій системі засновані на технології, яку вчені представили в минулому році. Тоді вони запропонували розміщувати електронні ланцюги з розтягуваних і електропровідних золотих волокон прямо на шкірі.

Тепер вчені вирішили поєднати сенсори, засновані на цій технології з пристроєм для виведення інформації. Задля цього було розроблено спеціальний світлодіодний дисплей з масивом світлодіодів на тонкій прозорій підкладці. Розробники тримають в таємниці конструктивні особливості прототипу, але переконують у його достатній гнучкості, і можливості розтягуватися майже на половину від свого первісного розміру.

Інженери продемонстрували прототип дисплея, що кріпиться на шкірі і збирає дані про серцебиття з датчика виготовленого із золотих волокон. Крім цього вони показали, як такий дисплей продовжує показувати інформацію навіть при сильному розтягуванні. Найближчим часом дослідники обіцяють вдосконалити технологію, а також перейти до масового виробництва.

Ця ж група дослідників розробляє і інші технології для гнучкої електроніки. Наприклад, в минулому році вони показали розтягувані і водозахищені сонячні панелі, які можна застосовувати як джерело живлення для «розумного одягу».