Печі булер’ян: переваги, недоліки, та поради по використанню

Високі ціни на енергоносії зумовили високу популярність альтернативних котлів, які часто обходяться набагато економічніше і мають високу продуктивність. Одними з найекономічніших таких джерел тепла рахуються печі булерьян, розроблені канадськими фахівцями.

Чим краще обігріти приміщення, як поєднати в одному пристрої економічність, ефективність, і доступну вартість? Таким питанням часто задаються власники приватних помешкань, гаражів, теплиць, інших об’єктів промислово-господарського призначення. Відповідь ви знайдете на https://toplavka.com.ua/pechi, адже саме в цьому інтернет-магазині можна вигідно замовити сучасні печі-каміни різноманітних конструкцій з максимально високим ККД.

Особливості роботи

За основу конструкції взята схема конвекційно-трубного повітряного котла зі сталі, що працює на принципі повільного горіння. Повітря заходить в нижні розтруби, йде через труби, що знаходяться дуже близько до топки, і виходить через верхні розтруби. Під час проходу по «трубопроводу» повітря нагрівається, а по виходу розподіляється по всій кімнаті.

Через десять - п’ятнадцять хвилин після розпалювання печі повітря в трубах нагрівається до ста-ста двадцять градусів. Завдяки газогенерації вдається домогтися повного згоряння палива і збільшення ККД конструкції до вісімдесяти відсотків. Палива витрачається мало, протягом доби потрібно зробити не більше трьох закладок твердого палива.

На дверцятах пічної топки знаходиться датчик тепла і регулятор потужності, а на димарі є коректор процесу газогенерации, завдяки яким можна контролювати ступінь нагрівання повітря.

Застосовувати такі печі можна в житлових кімнатах і теплицях, в промислових приміщеннях і магазинах, на дачі.


Переваги печі булерьян

- Головна перевага такого опалювального обладнання в тому, що воно має об’ємну дію - тепло не скупчується тільки біля грубки, а поширюється по всіх кімнатах (за умови, що міжкімнатні двері відкриті);

- Швидкий і рівномірний нагрів повітря;

- Довговічність (за умови правильної експлуатації);

- Простота монтажу;

- Економічність в експлуатації і високий ККД. Невеликий булерьян може опалити до 100 м2

Недоліки

- Зовнішні труби потрібно утеплювати;

- Спалювання побутового пилу;

- Необхідність частого прочищення димоходу щоб уникнути появи неприємного запаху в кімнатах;

- Для хорошого відведення диму потрібно виводити трубу на три метри від верхнього краю печі.


Кілька порад користувачам печей булерьян, які дозовлять найбільш ефективніше використовувати такі печі.

Часто в рекламі котлів типу булерьян йдеться, що вони - універсальні твердопаливні котли. Найкращим паливом для булерьян є деревина, наприклад, дрова з тополі, осики і берези. Не бажано застосовувати смолисті породи дерев. В якості палива булерьянов добре підійдуть покупні пелети і брикети, які ви будете використовувати для горіння, а для розпалювання візьміть поліна. Щоб паливо горіло краще, використовуйте сухі дрова. Можна попередньо просушити їх на грубці.

А ось кам’яне вугілля для печі булерьян використовувати забороняється. Окрім того, ніколи не застосовуйте для розпалювання печі швидко займисті речовини.

Зверніть увагу, що висота труби димоходу повинна бути не нижче рекомендованої. Оскільки для хорошого горіння достатня тяга буде забезпечена тільки при 5 метровому димоході. Перевіряти роботу димоходу потрібно один раз на півроку.