Догляд за вишиванкою: як правильно прати, сушити, гладити

Вишиванка - символ нашого народу, аксесуар, який повинен бути у гардеробі кожного щирого українця. І так хочеться, щоби вишиті роботи радували погляд вічність. Але ось у часу на це свій погляд - пилюка, сонце та інші шкідливості намагаються зіпсувати красу.

Втім, можна використовувати різні хитрощі,і що б все залишалося красивим дуже довго. А перед тим, як перейти до цих самих хитрощів, хочеться порадити  вишиванки оптом, що пропонує інтернет-магазин «Етномодерн», там ви знайдете широкий асортимент дійсно стильних, оригінальних якісних виробів, причому по досить привабливій вартості.

Прання виробів з вишивкою

Звичайно, прати їх краще руками. Але в наше століття розпещених домогосподарок спокуса здійснити це в пральній машинці занадто велика. Тому важливо використовувати режим з температурою, що не перевищує 60 ° C, наприклад, «Ручне прання» або «Делікатне», а так само м’які миючі засоби, в ідеалі - без вмісту хімічних добавок. Відмінно підійдуть засоби на основі подрібненого господарського мила або воно саме. 

Якщо кип’ятіння вишитих виробів - сувора необхідність, вибирайте відбілюючі засоби без оптичних добавок. Якщо вишивка виконана металізованою ниткою, то умови не такі суворі: кип’ятіння допустимо і навіть з відбілювачем, але в межах 20г на літр. 

Полоскання так само передбачає делікатний режим. Завершити його радимо додаванням оцту в пропорції: на літр води - чайна ложка. Такий спосіб полоскання забезпечить яскравість і блиск ниток, а так само свіжий вигляд виробу.

Не допускайте злипання речей під час прання, а так само закручування однієї речі в іншу. Тут важливо не допускати зайвої завантаженості барабана речами, а також підбирати їх перед пранням таким чином, щоб вони відповідали один одному за розміром: наприклад, постільну білизну не варто прати з одягом.

При ручному пранні необхідно враховувати особливості віскозних ниток: вони абсолютно не линяють, але, наситившись вологою, віскоза тимчасово втрачає свою міцність, тому її не варто сильно натирати навіть при наявності сильних забруднень, а так само грубо викручувати. Після висихання нитки знову стануть міцними.

З особливою делікатністю періть шовкові вироби з вишивкою: краще вручну або за допомогою ручного режиму. Головне - температура мильного, злегка підсоленого розчину не повинна перевищувати 30 ° С, а ще слід обійтися без віджиму.

Як правильно сушити вишивані вироби

Особливу увагу тут слід звернути на такі речі, вишитий малюнок яких виконаний на тканинах, які потребують більшої обережності у використанні і догляді. Виправши, акуратно розкладіть їх на рушник відповідного розміру (можна навіть взяти банний халат), поверніть його «рулетом» і м’яко, без зусиль, відіжміть. Далі сушіть без ризику витягування вироби, бажано без використання прищіпок.


Прасування

Тут головне дотримуватися двох важливих умов:

- Річ має бути трохи вологою для повного розгладження складок. При необхідності збризніть її водою.

- Гладити виріб потрібно тільки вивернутим навиворіт, або покривши тонкою тканиною.

Коли малюнок вишитий металізованою ниткою, дотримуйтеся низьких температур на прасці і проявляйте особливу пильність: необережне прасування може привести до необоротних наслідків!

Завершуючи цей процес, не поспішайте складати речі - їм необхідно трохи відлежатися, щоб вивітрилися залишки пари.

Дотримання всіх вищеперелічених рекомендацій дозволить вам надовго зберегти первозданний вигляд улюбленого виробу з вишивкою!