Гітару Боба Ділана продали на аукціоні за 490 тисяч доларів

Саме на цьому чорному Fender Telecaster Боб Ділан грав в своєму першому електричному концертному турі. Раніше ж він виходив на сцену з акустичною шестистрункою, адже для кантрі-року і клубної аудиторії цього було цілком достатньо.

Але для концертів перед великою аудиторією, Ділан вже позичив інструмент в іншого гітариста - Роббі Робертсона. А потім повернув її, бо нарешті заробив грошей і на власну електрогітару. Ну а ту, найпершу, тепер продали на аукціоні Julien’s Auctions як історичну реліквію.

Той самий Fender Telecaster як і раніше прекрасно звучить. Хоча вже позбувся свого початкового чорного кольору, змінився і гриф, з’явилося оснащення Bigsby tremolo. Але на ньому як і раніше можна відмінно грати! Звичайно ж, такі розкішні і дороговартісні раритети недоступні пересічному шанувальнику цього чудового інструменту, зате можна недорого купити гітару на tos.in.ua, вони теж дають досить пристойний звук.

Причому, що цікаво - гітара Боба Ділана на аукціоні котирувалася вище всіх. Для порівняння, жовта The Hoffner Club 40, яка належала Джорджу Харрісону з The Beatles, і котра була найпершим інструментом легендарного музиканта на великій сцені, коштувала “всього” 430 тисяч доларів.

А дещо раніше, за ще більшу ціну була продана електрогітара Fender Stratocaster, на якій Ділан грав на фестивалі в Ньюпорті в 1965 році. П’ять років тому на аукціоні за неї віддали 965 тисяч доларів!

Втім, і це ще не межа. Скільки ж може коштувати найдорожча гітара в світі? Відповідь - 2 800 000 доларів США! Саме за таку суму в 2005-му році був проданий Fender Stratocaster, що раніше належав Брайану Адамсу. 

Варто зазначити, що ця сума майже в три рази перевищила попередній рекорд, що належав інструменту Еріка Клептона. Та гітара також є моделлю Fender Stratocaster, Клептон дав їй ім’я Blackie. З нею були записані майже всі найвідоміші хіти легендарного гітариста в 70-80-их роках.

Пізніше Ерік використовував її практично тільки під час живих виступів. А в 2004-му році Blackie була продана на аукціоні за 959 500 доларів. Ходять, правда, чутки, що друге місце належить гітарі Джимі Хендрікса, яку купили в 98-му за два мільйони. Але інформація не підтверджується, офіційно стратокастер Хедрікса останній раз виставлявся в 1990-му.

Чому ж гітара Адамса продана за ціну майже в три рази дорожче? Тут зійшлося кілька чинників, але головним активістом став керівник європейського відділення продажів гітар Fender Джимі Кромптон. У 2004-му році стався найсильніший землетрус в Індійському океані, в результаті якого піднялося величезне цунамі, що накрило Індонезію, Шрі-Ланку, Тайвань, Мальдіви та інші країни. Кромптон придумав оригінальний хід щоб допомогти постраждалим.

Він зателефонувався зі своїм другом Брайаном Адамсом, а той зв’язався з іншими гітаристами зі світовим ім’ям, які погодилися поставити на гітарі свій автограф. Серед них були Ерік Клептон, Джиммі Пейдж, Мік Джаггер, Стінг, та інші зірки.