Метал, чи пластик: вибираємо матеріал для водостоку

Надійні та якісні водостічні системи дають можливість продовжити термін експлуатації будівлі, захищаючи стіни і фундамент будинку від впливу вологи. Водостоки служать додатковим естетичним акцентом в архітектурному ансамблі будинку. В даний час вони повністю повторюють загальний стиль оформлення будівлі, відповідаючи формою, кольором і навіть відтінком обраним напрямом дизайну фасаду. Однак водостік - це не тільки естетична складова, водостічна система перш за все - це захист будівлі від несприятливого впливу атмосферних опадів, які можуть завдати чималої руйнівний шкоди стінам і фундаменту будинку при неправильно організованій роботі водостічної системи і зливної каналізації.

Матеріал для водостоків рекомендується вибирати аналогічний обшивці покрівлі. Наприклад, якщо вона зроблена з мідних листів, то труби теж краще брати з міді. Але на більшості приватних будинків в нашій країні можна побачити два найбільш ходові варіанти водозливів: пластикові та оцинковані. А тут https://www.psc.expert/8-vodostochnye-sistemy їх можна придбати по найкращій вартості.

Пластик - дешево і довговічно

Сучасні полімерні матеріали стійкі до пошкоджень і корозії, не тріскаються при негативних температурах, не знебарвлюються на сонці, водостійкі і прості в монтажі. Вони легко згинаються і при цьому не ламаються.

Для пластикових дахів водостоки виробляють з ПВХ (полівінілхлориду), поліетилену, поліпропілену. Третій варіант краще відразу обійти стороною, він при заморозках може потріскатися. Поліпропіленові труби більше призначені для внутрішнього монтажу, а зовні застосовувати їх слід тільки в теплих регіонах.

Найбільш морозостійкий з пластикових водостоків - поліетиленовий. Навіть при замерзанні в ньому води він не лопне. До переваг пластикових водостічних жолобів і труб можна віднести:

- малу вагу;

- робочі температури від мінус 40 ° С до плюс 70 ° С;

- різноманіття колірних рішень; простота збірки (для з’єднання деталей досить клею);

- несхильність корозії і стійкість до ультрафіолету.

Однак у пластику досить високий коефіцієнт лінійного розширення. Кріпити пластикові деталі слід так, щоб механічні навантаження на них при перепадах температур були компенсовані гумовими вставками в кріпленнях.

Оцинкування - красиво і доступно

Раніше водостоки в основному робили з оцинкованої сталі. Цей матеріал був дешевий і доступний. З нього легко можна прямо на будівництві виготовити будь-які за формою деталі водостічної системи. Але через корозію довговічністю такий водозлив не відрізнявся. Зараз оцинкування стали додатково покривати полімерами. В результаті воно виходить не тільки міцніше пластику, але і по терміну служби не поступається йому. Якщо дах покритий металочерепицею, то водостік для нього краще брати саме з оцинкованої сталі. Пластиковий аналог в цьому випадку буде виглядати дешево і непрезентабельно.

Оцинковані водостік і відрізняються:

- міцністю;

- надійністю (здатні витримати навіть великі обсяги снігу);

- стабільністю розмірів; тривалим терміном експлуатації.

Мінус матеріалу - солідна вага, тому особливу увагу слід приділити надійності кріплення елементів водостічної системи. Крім того, при пошкодженні захисного шару оцинкована сталь починає іржавіти -бурие патьоки від постійної взаємодії з водою будуть забезпечені.

Вибір конфігурації і матеріалу виготовлення водостічної системи залежить від конкретного будинку і клімату місцевості, де він зведений. Нюансів в проектуванні багато, врахувати всі здатний тільки досвідчений фахівець. А ось змонтувати всі водостоки можна своїми руками, нічого складного в цьому немає. Головне - грамотний розрахунок всіх параметрів системи водозливу.