Як правильно вибрати нотаріуса

Купуєте нерухомість, оформляєте спадщину або іпотеку? Тоді без послуг нотаріуса вам точно не обійтися. Для того щоб швидко і юридично правильно завірити той чи інший процес слід звернутися до професіонала своєї справи. Як знайти такого?

Дрібниці, що заслуговують на увагу при виборі нотаріуса

Як скласти якусь думку про нотаріуса, якщо доводиться звертатися до нього вперше? Інтернет, в цьому плані, ваш перший помічник. Тут ви знайдете не тільки місце розташування нотаріусів, а й ознайомитеся з відгуками людей, яким вже доводилося скористатися їх послугами. Далі, не варто соромитися відвідати контору, яку ви вже знайшли попередньо або ту, яка просто візуально викликала у вас довіру.

На місці ви навряд чи визначите професійну цінність нотаріуса, проте інші якості, такі як відкритість, неупередженість, толерантність цілком можуть проявиться вже при першому візиті.

Крім того приділіть увагу всіляким дрібницям - інтер’єру, кількості співробітників, уважності і культурності, наявності або відсутності куточка споживача, графіку роботи. Слід звернути увагу і на наявність окремої кімнати для переговорів і проведення консультацій. При цьому тут має бути присутнім і спеціальне обладнання, наприклад, апарат для перевірки справжності паперових грошей.

Вас має насторожити, якщо нотаріус в ході першої ж консультації намагається з’ясувати моменти, які не стосуються предмета звернення, а скоріше є вашим особистим справою.

Чи може місце офісу говорити про надійність нотаріуса

Для деяких громадян визначальним фактором є місце розташування офісу нотаріуса і його обстановка. Довіру може вселити нотаріальна контора в центрі міста, що розташувалася в респектабельному бізнес-центрі. Але чи завжди це буде означати, що це нотаріус з яким дійсно «не страшно» мати справу? Ні не завжди. Але це вже точно, в більшості випадків, вплине на вартість послуги.

При цьому, звичайно, інтер’єр офісу нотаріуса як правило повинен бути детально вивірений, відрізнятися солідністю і добротністю. Компетентний нотаріус, який насправді затребуваний, віддасть перевагу комфорту як для себе так і свого клієнта. Не забувайте і про те, що нотаріус може, за домовленістю, виїхати до вас додому або в офіс, в цьому випадку не забудьте уточнити в якому районі може надавати послуги нотаріус.

Як перевірити легітимність нотаріуса

Особливо важливим є ознайомлення з усіма документами нотаріуса. Перше, що ви можете зробити, це перевірити облік нотаріуса в Єдиному реєстрі нотаріусів України. З реєстру ви дізнаєтеся номер свідоцтва нотаріуса і його адресу.

Далі слід обов’язково попросити у нотаріуса пред’явити свідоцтво, яке підтверджує його право на ведення такого роду діяльності. Фактичну адресу ви також зможете звірити з зазначеному реєстрі.Також не зайвим буде ознайомлення з дипломом нотаріуса.

Якщо з тих чи інших причин ознайомлення з такого роду документацією виявилося неможливим, варто звернутися в нотаріальну палату і дізнатися всю важливу інформацію про особу, яка вас цікавить. Кожен приватний і державний нотаріус перебуває в цій організації.

Хороший професійний, добросовісний нотаріус завжди вирішить ваші майнові, сімейні і інші проблеми проблеми, пов’язані з засвідченням документів. На сайті notariusy.in.ua ви знайдете контактні дані нотаріусів по містам України, а також дізнаєтесь про послуги, що надаються ними.