У Дубаї побудують розумний будинок у формі iPоd

Гонконгський архітектор Джеймс Ло будує будинок, чий дизайн нагадує плеєр від Apple або гігантський смартфон. Усередині нього буде повно розумних технологій. Раніше ця будівля називалася iPad Tower, тепер же вона перетворилося просто в The Pad. Його будівництво йде в центральному бізнес-кварталі Дубая з 2006 року і в кінці цього року має відбутися його довгоочікуване відкриття.

The Pad - кульмінація архітектурного підходу Ло, в якому він поєднує технології, програмне забезпечення та архітектуру для створення будівель, які краще задовольняють бажання та потреби сучасних людей.

«Раніше архітектура була поєднанням сталі, скла, що формували будівлю. Я думаю, що зараз ми живемо в світі, де всі ці компоненти - лише базові матеріали, - сказав Ло. - З’явилися нові: технологія, розумні матеріали, байти контенту і інтерактивність».

За формою будівля схоже на iPod, що стоїть на зарядці. В The Pad буде 24 поверхи і 231 «розумна» квартира, в яких можна буде знайти VR-проекції на стінах, ванну, що аналізує в реальному часі здоров’я мешканця і виводить всю інформацію на дзеркало. Відкриватися такі квартири будуть спеціальними електронними ключами.

Ло заявив, що будівля буде доповнювати життя людей подібно костюму Залізної людини. «Варто вам “надіти” такий костюм, як у вас з’являються нові вміння та додаткові можливості, - сказав він. - А ще він може адаптуватися під оточення».

Ло стверджує, що в майбутньому мешканці незвичайного будинку зможуть додавати до свого житла додаткові функції. Це буде так само просто, як завантажити додаток з магазину. У квартирі можна буде налаштувати освітлення та музику. Наприклад, світло буде змінюватися, якщо хтось постукає в двері, подзвонить на домашній телефон або скоро почнеться улюблена передача. За словами архітектора, The Pad - це новий крок в розвитку «розумного» будинку.

Ло називає свій підхід «кібертектурою» і вважає традиційну архітектуру застарілою. За його словами, кібертектура - це коли архітектори, дослідники, інженери, дизайнери і творці мультимедійного контенту об’єднуються для створення «актуальних для сучасного світу» будівель.

У «розумних» квартирах The Pod буде функція iReality, що представляє собою VR-проекцію на стіні з видами з 62 точок світу. З її допомогою можна також влаштовувати відеоконференції з друзями та родичами.

Ло хотів, щоб його будинок було схожий на iPod не тільки зовні, але і всередині, тому додав в нього «програми, які допомагають вам насолоджуватися життям».

«Нас всіх об’єднують інформаційні технології, - сказав Ло. - Я більше не можу жити в ізоляції в архітектурному об’єкті, тому йому потрібно стати подобою мобільного телефону».

https://teplidom.od.ua