Дерево - добре, а термодерево - краще!

Термодеревину можна вважати "вдосконаленим" деревом. Це деревина, яка пройшла термічну обробку при високих температурах (185-230 ° С) без додавання будь-яких хімічних речовин. І в результаті стала справжнім «матеріалом XXI століття», поєднуючи екологічність натурального дерева з цінними фізико-механічними властивостями.

Термодерево - це 100% натуральний масив. Кожна дошка неповторна і унікальна, як і все, що створює природа. Термообробці піддають різні породи: м’які (ялина, сосна, липа, кедр) і тверді (ясен, дуб, бук), тому саме поняття «термодеревина» неповне, потрібно уточнювати яка саме порода вам пропонується. Для прикладу, на сайті drevesina.net ви можете замовити якісний термоясен, і термососну для облицювання фасадів і терас.

Термодерево має безліч переваг в порівнянні зі звичайною деревиною. Саме про них піде мова в цій статті.

Геометрична стабільність

Завдяки термообробці стабільність геометричних розмірів при будь-яких перепадах вологості і температури навколишнього середовища поліпшується в 10-15 разів по відношенню до необробленого дерева. Це означає, що виріб з термообробленого дерева з часом не деформується (не розбухає, не всихає, не жолобиться) при будь-яких зовнішніх впливах - опади, підвищення/пониження температури.

Це одна з найважливіших властивостей термодерева, яке забезпечує йому перевагу перед іншими породами. Будь-яке звичайне дерево  - це живе дерево, яке дихає, тобто рано чи пізно дерево “поведе” (з’явитися кривизна по довжині і ширині). З термообробною дошкою такого не станеться.

Абсолютна екологічна чистота

Термооброблене дерево - 100% екологічно чистий матеріал, завдяки чому завоювало таку популярність в Європі, а тепер і в Україні. Термічна обробка деревини відбувається без додавання будь-яких хімічних речовин, використовується тільки два екологічно безпечних компонента - вода (H2O) і висока температура (220-230оС).

Гігроскопічність (вологовідштовхування)

В результаті термообробки пересичені пари вільних атомів водню «чіпляються» за кінці вуглецево-водневих ланцюжків деревини, перешкоджаючи надалі тяжінню молекул води і розбуханню матеріалу на молекулярному рівні. Завдяки цьому термооброблене дерево має наступні переваги перед необробленим деревом:

- вологість термообробленого дерева 3-5% проти 8-10% у необробленого.

- термооброблене дерево набирає воду в 3-4 рази менше, ніж звичайне.

- набираючи воду, термооброблее дерево набухає і збільшує свої обсяги в 6-10 разів менше, ніж нетермооброблене.

Довговічність

Завдяки вищепереліченим унікальним властивостям, термообробка об’єднує ланцюг фізичних і механічних перетворень деревини, що додають оброблюваного матеріалу унікальну довговічність.

Тести в стандартах ЄС в лабораторних умовах показали істотне збільшення біологічної довговічності (в 15-25 разів). Окрім того цей матеріал не потребує ніякого хімічного захисту.

Біостійкість

Термодерево не гниє, не схильне ураженню грибка, бактерій, комах і при цьому не вимагає обробки хімічними засобами.

Естетичність

Термообробка помітно підкреслює красу дерева. Залежно від заданого режиму можна досягти широкої гами відтінків (від натурального до темно-коричневого). При цьому колір змінюється на всю товщину дошки, завдяки процесам всередині деревини, без використання тонування. Досягається максимальне кольорове насичення і однорідність, ефектно вимальовується текстура деревини, стає вираженим ефект цінних порід деревини.

Вас приємно здивує і запах термодерева. Ви будете насолоджуватися його ароматом, що викликає асоціації з чистим лісом, природою і спокоєм!