Shell і Airflow Truck Company створили вантажівку майбутнього

Cумнівні лаври Ілона Маска, який представив в кінці минулого року повністю електричний тягач Tesla Semi, не дають спокою багатьом виробникам вантажівок. Та що там - навіть фірми, які ніколи раніше не випускали магістральні тягачі почали представляти свої розробки в області «чистих» вантажних машин. Наприклад, недавно свій гібридний автопоїзд презентував виробник моторних олив - компанія Shell.

Втім, сам нафтопереробний гігант був швидше ініціатором і в якійсь мірі розробником даного проекту. А його будівництвом займалася маленька американська компанія AirFlow Truck Company, відома своїм «аеродинамічним» варіантом стандартного тягача Kenworth з зализаною «мордою» в стилі болідів серії NASCAR. До речі, якщо вам потрібен для вантажоперевезень по Києву довгомір, на сайті beneris.com.ua/dlinnomery.html ви знайдете вигідні пропозиції.

Що ж до новітнього автопоїзда, який отримав назву Starship ( «зореліт»), то не тільки його вигляд, але і технічна складова опрацьована куди ретельніше. Своїми формами автопоїзд і справді нагадує космічний корабель.

Тягач практично повністю позбавлений виступаючих елементів - жертвою аеродинаміки за новою модою стали навіть дзеркала заднього виду, які замінили камери. Додатковими щитками закриті і задні колеса.

Більш того, решітка радіатора обладнана рухомими заслінками, що поліпшують аеродинамічні властивості. Вони відкриваються лише тоді, коли з датчиків надходять сигнали про підвищення температури двигуна.

Цікавий і напівпричіп. У його передній частині також встановлені бічні заслінки, а ззаду - аеродинамічний «хвіст».

Але головне - весь його дах займають сонячні панелі. Вони заряджають батарею (ємність не повідомляється), яка живить енергією невеликий електромотор. Він, в свою чергу, приводить в рух третю вісь тягача, допомагаючи основному мотору в складних умовах - наприклад, на затяжних підйомах.

Цим самим основним двигуном виступає пятнадцатілітровий 400-сильний Cummins X15, що розвиває крутний момент 2,5 тисячі Нм. У ньому, зрозуміло, використовується особлива вязка олива Shell. Її застосування, по завіреннях розробників, має сприяти кращій паливній економічності і більшому ресурсу деталей мотора. Втім, конкретних цифр по витраті палива експериментального автопоїзда виробники поки не називають.

Проте сама машина є чинним зразком. У липні «автопоїзд-зореліт» відправиться в Трансамериканськоий пробіг від Каліфорнії до Флориди. Але ось розмови про його подальше виробництво навіть близько не ведеться.