Риба-робот займеться вивченням глибоководних тварин

Дослідники з Лабораторії комп'ютерних наук Массачусетського технологічного інституту та лабораторії штучного інтелекту (CSAIL) сконструювали рибу-робота, яка може плавати у відкритій воді разом з тими тваринами, яких вона досліджує.

За останні роки технології, що стосуються водяних роботів, зробили крок далеко вперед. Новий робот CSAIL під назвою SoFi встановив новий стандарт якості завдяки своїм здібностям до маскування і маневрування, що робить його неперевершеним «шпигуном» серед справжніх риб. А от на сайті CCBaits можна придбати плаваючі бойли для лову великої прісноводноі риби.

Кандидат в президенти CSAIL Роберт Кацманн (Katzschmann), провідний автор статті, присвяченій роботу CSAIL, і опублікованій в Science Robotics, заявляє, що це «перша роботизована риба, яка може плавати в тривимірному просторі протягом тривалого часу». SoFi може занурюватися на глибину до 15 метрів у відкритій воді тривалістю до 40 хвилин. Вона досить сильна, щоб справлятися з течією, а завдяки водонепроникному контролеру Super Nintendo також отримала здатність плавати по прямій, здійснювати повороти і пірнати, спливаючи при необхідності.

Спина робота виконана із силіконового каучуку і гнучкого пластику - це чохол, під яким ховається електронна начинка. Щоб SoFi могла плавати, двигун нагнітає воду в дві повітряно-шлюзові камери в районі хвоста, які виконують ту ж функцію, що і поршні в двигуні. Крім цього, в корпусі робота встановлена ​​камера, що дозволяє йому вести високоякісну зйомку навіть на великій глибині.