Паливо для котла: що вибрати і в чому різниця?

Твердопаливні котли працюють за принципом грубки: «напалив і остигає». Паливо може горіти довго, це комфортно, проте його ККД знижується. При максимальній швидкості згоряння палива температура буде максимальною, і ККД відповідно.

Кожні три-сім днів твердопаливний котел необхідно вичищати, а жаротрубні сталеві котли необхідно чистити раз в три дні в залежності від зольності палива.

Також важливо відзначити, що твердопаливні котли - це обладнання підвищеної небезпеки, тому що, коли пропадає електропостачання, котел необхідно охолодити або використовувати резервне джерело електроживлення, адже паливо не перестає горіти і виділяти тепло, навіть якщо перекрити доступ кисню.

При неправильній експлуатації або некомпетентному монтажі обладнання може виникати температурний перекіс теплообмінника, який призведе до тріщин в чавуні і повної його заміни, крім того, така небезпека характерна для великих котлів з глибокої топкою. Безумовно, якщо у вас поруч ліс і за дрова не доводиться платити, опалення будинку деревом - це чудовий варіант, можна сказати найекономніший. А особливо якщо ви вирішите придбати тут https://boilershop.com.ua/ ефективні котли-плити

Однак якщо дрова покупні, то вам варто знати наступне:

- всі твердопаливні котли виходять на паспортний ККД при вологості дров 20-15%;

- дрова в продажу мають вологість не менше 30-40%;

- свіжозрубане і наколоте поліно повинно сушитися 15-18 місяців для падіння вологості до 20%;

Особливо ефективним буде піролізний котел, який має на 5-12% вищий ККД завдяки повному використанню енергії хімічних зв’язків складних органічних речовин, проте він більш примхливий до якості палива і ціна такого котла вища.

Під поняттям піролізу розуміють термічний розклад органічних і багатьох неорганічних сполук. У вузькому сенсі - це розкладання органічних природних сполук за відсутності кисню (деревини, нафтопродуктів та іншого). Кам’яне вугілля має велику питому теплоту згоряння, тому котел вийде на більший ККД, ніж на дереві, і буде горіти довше.

Останнім часом, після окупації Росією Донбасу, вугілля стало більш дефіцитним товаром, і ціна на нього дещо зросла. Однак в деяких регіонах вугілля завжди залишатиметься основним джерелом тепла.

Великим мінусом вугілля є його неекологічність. Країни і міста, які використовують вугілля як основне джерело палива для генерації електроенергії та обігріву приватних будинків, дуже часто страждають від смогу і проблем, пов’язаних з екологією.

Наприклад, Польща досі 96% теплової та електричної енергії генерує з вугілля. Також, якщо сажу і попіл від дров і пеллет можна використовувати як добриво, попіл і шлак, які утворюються в результаті згоряння вугілля, необхідно утилізувати.

Країни і міста, які використовують вугілля як основне джерело палива для генерації електроенергії та обігріву приватних будинків, дуже часто страждають від смогу і проблем, пов’язаних з екологією.

За допомогою пелетного пальника і шнекової подачі можна організувати безперебійне і комфортне опалення за допомогою твердопаливного котла, однак спеціальні пелетні котли з бункером, шнеком і турбомодулем досить дорогі, хоча і більш безпечні для власника.

Найбільшим підводним каменем для власників пелетного котла є низька якість пелет. Найчастіше дешеві пелети складаються з макухи, стебел соняшнику, кукурудзи та інших відходів сільгоспвиробництва. Такі пелети мають велику зольність, часто - підвищену вологість.

Іноді недобросовісні виробники додають в свої пелети пісок. Якісна деревна пелета завжди буде дорожчою, проте котел на ній прослужить довше. Хороша пелета тверда, блискуча, однорідна за розміром і не кришиться в руках.