Оренда квартири: на що звернути увагу

Оренда квартири - це ціла наука, і коли перший раз стикаєшся з пошуком житла, великий ризик потрапити в руки шахраїв. Отже, на що звертати увагу, які документи перевіряти і що повинно насторожувати при зніманні квартири.

Вивчити ціни на ринку орендного житла

Знайшли оголошення, де пропонується квартира за 3 тис. грн в центрі Києва з хорошим ремонтом? Забудьте про неї, вона не існує. Ви зателефонуйте за вказаним телефоном і там, швидше за все, скажуть, що її вже здали, але можна розглянути інший прекрасний варіант. Насправді це буде квартира дорожча вказаної ціни і набагато гірша. Так недобросовісні ріелтори заманюють клієнтів. Щоб розуміти, яка вартість оренди адекватна, а яка підозріло дешева, потрібно вивчити ринок. Проаналізуйте оголошення оренди в інтересуючому вас районі, зателефонуйте за вказаними телефонами, щоб перевірити реальність квартир. Не ведіться на виверти шахраїв

У 95% випадків вам все одно доведеться мати справу з ріелтором. Навіть якщо ви займаєтеся пошуком житла самостійно, майже напевно агент буде з боку власника. Бувають шахраї, які, представляючись ріелторами, пропонують подивитися квартиру за гроші (квартира просто шикарна і ви точно захочете її орендувати) або ж пропонують вам купити базу власників, які здають квартири (тоді ви зможете укласти договір безпосередньо і не доведеться платити комісію ріелтору). Звичайно, все це обман.

Також не варто співпрацювати з агентами, які показують вам липові фотографії, а на ділі квартири зовсім інші. Якщо він недобросовісний в цьому питанні, то може обдурити і в іншому.

Перевірити документи власника

Коли вам сподобалася квартира і ви вже думаєте, що знайшли ту саму, обов’язково запитайте документи. Потрібно перевірити свідоцтво на право власності квартири, паспорт і квитанції про оплату комунальних платежів.

- Свідоцтво на право власності

На що дивитися? По-перше, дані в цьому документі і в паспорті повинні збігатися. По-друге, так ви переконаєтеся, що перед вами дійсно власник житла. Показувати квартиру може хто завгодно - ріелтор, сусід, родич, але підписувати договір потрібно лише з власником, або з людиною, у якої є нотаріально завірена довіреність від власника. Інакше на наступний день після того, як ви відзначите новосілля, прийде справжній господар квартири і просто вижене вас. А ви втратите все вже виплачені гроші.

Також зверніть увагу на кількість власників. Якщо їх кілька, то необхідно вимагати письмову згоду від усіх власників на здачу квартири в оренду. Наслідок буде приблизно таким же - наприклад, прийде колишня дружина, скаже, що її ніхто не питав, і дасть один день на виселення. Майже напевно це їх спільний змову, адже вони отримають всі ваші гроші.

- Квитанції про оплату комунальних послуг

У квитанціях подивіться інформацію про заборгованість за попередні місяці. Якщо вона є, то вимагайте погасити борг. У якийсь момент або власник захоче приписати цю суму вам, або, якщо мова йде про велику заборгованість, комунальні служби почнуть загрожувати відключити послуги, які вам надаються.

Уважно оглянути квартиру

Це ще один крок до укладення договору. Потрібно перевірити в квартирі все - працює чи побутова техніка, чи не тече кран, чи не зламані ніжки у дивана або підлокітники у крісла. Всю інформацію про стан квартири необхідно прописати в акті прийому-передачі майна. Часто в поспіху ріелтори або самі власники пишуть стандартне формулювання «в задовільному стані» або «в хорошому стані». Краще все зафіксувати прискіпливо, щоб потім з вас не вимагали відшкодувати вартість спочатку подряпаного ламінату.

Прочитати договір від і до

Неважливо, укладає договір ріелтор або ви взяли типовий з інтернету, не полінуйтеся уважно його вивчити. У договорі потрібно перевірити ПІБ і паспортні дані власника житла, адреса квартири, вказати термін оренди і вартість, умови перегляду плати за житло, умови і порядок дострокового розірвання договору та штрафні санкції, і навіть кількість візитів власника.

Так, якщо ви забудете про цей пункт, то господар зможе запросто приходити до вас хоч кожен день нібито з перевіркою. Ви це навряд чи витримаєте і вирішите з’їхати, а це значить, що санкції будуть накладені на вас за розірвання договору. Або ж, якщо ви усно проговорите, що будете жити з кішкою, але не прописали цього в договорі, в один день це зможе стати причиною вашого виселення. І не забувайте про докладний опис майна в додатку до договору - акті прийому-передачі.

Оцінити адекватність власника

Як не крути, вам в будь-якому випадку треба буде спілкуватися з власником. Припустимо, ви будете переводити оплату на карту, але ... зламався кран, прийшов лист в поштову скриньку, сусіди пропонують скинутися на шлагбаум. Та й кількість візитів можна обмежити в договорі, але не число дзвінків.

Деякі бабусі, які здають квартири, вважають своїм обов’язком дуже нав’язливо турбуватися про орендарів. Все це можна зрозуміти при знайомстві з власниками і зважити, чи зможете ви з цим змиритися.

Оплатити перший місяць, заставу, комісію

Потрібно розуміти, що при оренді квартири, вам відразу варто підготувати три суми - оплата за перший місяць, заставу і комісія ріелтору.

Заставу ви платите власнику, зазвичай вона дорівнює щомісячному платежу за оренду. Деякі власники погоджуються розділити платіж на два місяці. Застава - це свого роду захист власника, адже його теж можуть обманути. Раптом ви заберете всю техніку та з’їдете з квартири або зіпсуєте всі меблі? Застава або повертається після закінчення терміну оренди (якщо нічого не пошкоджено), або за домовленістю ви можете жити останній місяць в рахунок цієї суми.

Комісія йде ріелтору і платите її ви. Зазвичай тільки при оренді дорогої квартири агенту платить сам власник. Сума може бути різною - як 10% від вартості оренди за місяць, так і 100%.

Якщо ви бажаєте вигідно зняти квартиру в Києві подобово, скористуйтесь послугами сервісу ukraine-apartments.com.ua. Тут представлена велика кількість актуальних пропозицій без посередників в різних столичних районах, з детальним описом, фото, контактними даними.