Що потрібно знати про навчання в Німеччині

Останнім часом питання про отримання вищої освіти в Німеччині постійно на слуху. Хтось чув, що освіта в Німеччині повністю безкоштовна, хтось знає людину, яка поїхала вчитися в цю країну і залишилася там жити, комусь імпонує німецька ментальність, а комусь просто цікаво дізнатися - чи дійсно все так просто - європейський диплом і безкоштовно?

У будь-якому випадку, питання освіти в Німеччині на порядку денному і зараз ми спробуємо викладемо актуальну інформацію по темі освіти в Німеччині.

Система освіти Німеччини дуже проста і, одночасно, дуже заплутана. Після четвертого класу, всіх маленьких школярів, виходячи з їх здібностей, з рекомендацій школи і побажань батьків, розподіляють на три напрямки: реальна школа, гімназія або загальна школа:

У реальну школу йдуть вчитися ті, хто не планує вчитися в університеті. Цей тип освіти відрізняється практичною спрямованістю. Якщо по закінченню школи учень все-таки передумав, і захотів вступати до університету, він може вступити на останні класи гімназії, а потім - до університету.

Загальна школа суміщає в собі практичну і теоретичну освіту. Школярі із загальних шкіл, які склали іспити за програмою гімназії, можуть вступити відразу в університет.

І, нарешті, в гімназії освіта в більшій мірі теоретична, розрахована на те, що школярі в майбутньому підуть до університету. По закінченню навчання, школярам видається диплом про середню освіту, який є еквівалентним британському диплому A-level. В кінці останнього класу гімназії студенти здають спеціальний іспит Abitur, який є допуском до здобуття вищої освіти в Німеччині.
Таким нехитрим чином, німці вступають до університету.

А як справи з українцями?

З нами все набагато складніше - в силу різниці в системі освіти і в силу скептичного ставлення німців до української системи навчання. Відразу після закінчення середньої школи в Україні в німецький університет поступити неможливо.

Спочатку українському школяреві слід подавати документи на «підготовчі курси» - «Штудіенколлег». За час навчання (найчастіше, воно триває рік), слухачі курсів підтягують свій рівень знань до рівня випускників німецьких шкіл. А, якщо говорити про іноземних студентів, то вони звикають до німецької академічнго середовища і взагалі до культури і життя в Німеччині.

Вимоги

До українських абітурієнтів існує дві головні вимоги до вступу в «Штудіенколлег»: сертифікат, що підтверджує знання німецької мови (не нижче рівня В1), а також один і наступних варіантів:

- шкільний атестат на «відмінно» (золота, срібна медаль);

- документ, що підтверджує закінчення 1 курсу університету, а також копію сертифіката про акредитацію вищого навчального закладу. Успішність на 1 курсі також повинна бути хорошою.

У Німеччині досить скептично ставляться до української освіти, тому можуть бути проблеми з документами з приватних вузів. Найкраще, перший курс закінчити в державному університеті.

Для отримання місця в «Штудіонколлег» дуже важливо правильно заповнити документи і добре здати вступні іспити. «Штудіенколлег» діляться на спеціальності, тому абітурієнт повинен заздалегідь визначитися, на якій програмі він буде вчитися в університеті.

По закінченню курсів, абітурієнти здають іспит Feststellungsprüfung.

Успішне складання іспиту говорить про готовність учня до продовження навчання на бакалавраті. Набір в «Штудіенколлег» відбувається два рази в рік, але конкурс є досить високим і для гарантованого отримання місця, слід подати документи завчасно. Навчання на цих курсах безкоштовне, але кожен семестр необхідно вносити реєстраційні внески, які коливаються від 30 до 200 євро.

Основна стаття витрат на період навчання на курсах - це проживання. В середньому, студенти будуть витрачати від 550 до 700 євро на місяць на житло. Варто відзначити, що студенти «Штудіенколлег» користуються всіма студентськими пільгами, наприклад, пільговий проїзд в транспорті, безкоштовне користування бібліотеками і т.д.

Випускники «Штудіенколлег» зараховуються до вузів Німеччини без вступних іспитів. Виникає логічне запитання - на якій підставі відбувається конкурс? Для іноземних студентів конкурс відбувається на підставі академічної успішності («Штудіенколлег», або по академічної успішності виходячи з 2-х курсів українського університету), і на підставі результатів міжнародного іспиту з німецької мови. Якщо у вас недостатні знання німецької мови, ви можете їх підтягнути на підготовчих курсах прямо в університеті. Але в будь-якому випадку, потрібно сертифікат про знання німецької мови.

Як уже було згадано, другий варіант після «Штудіенколег» надходження на бакалаврат в Німеччину - це завершення двох курсів в українському університеті. Документа, який підтверджує, що ви успішно закінчили 2 курсу освіти, досить для зарахування на перший курс в німецький університет.

Магістратура

Для вступу на магістратуру, необхідний більш значний список документів, ніж на бакалаврат. Зате вступити до магістратури можна, маючи на руках український диплом бакалавра.

До базових вимог можна віднести:

- перекладені і завірені копії про вищу освіту і копії шкільного атестата

- сертифікати, що підтверджують знання німецької мови

- резюме

- мотиваційний лист

- заяву про допуск до навчання для іноземних студентів (яке можна заповнити на сайті обраного університету)

Якісна освіта за кордоном - запорука подальшої успішної кар’єри. На сайті why-education.com ви дізнаєтесь про діяльність освітнього агентства WhyEducation, яке організовує мовні курси для дітей та дорослих, дитячі мовні канікули, сімейні канікули, середню та вищу освіту в Австрії, Великобританії, Німеччині, Канаді, США та в інших розвинутих країнах. Також надається візова підтримка, і інші додаткові послуги в контексті навчання за кордоном.