Вчені описують цілющий ефект муркотіння кішки

Муркотіння є унікальною надздібностю, за допомогою якої кішки зцілюють самі себе. Але частина цієї цілющої лікувальної енергії дістається і їх господарям.

Кішки являють собою справжню ходячу фізіотерапевтичну машину! До такого висновку дійшла Елізабет фон Муггенталер, фахівець в області біоакустики з Інституту вивчення комунікації фауни в Північній Кароліні. Вона звернула увагу, що коти муркочуть не тільки в хвилини задоволення. Це мурчання лунає так само, коли кішка готується народжувати кошенят, хворіє або відчуває страх. Елізабет записала і досліджувала муркотіння 44 представників сімейства котячих, включаючи гепардів, пум, сервалів, оцелотів. З’ясувалося, що ці тварини муркочуть в діапазоні від 20 до 140 Герц. Однак домашні кішки «працюють» в діапазоні від 25 до 50 Гц.

Дослідження показали, що вібрації в цьому діапазоні збільшують щільність кісткової тканини, знімають біль при пошкодженнях сухожиль і м’язів. На цьому принципі дії працює ряд медичних апаратів, які застосовуються в спортивній медицині. На думку Елізабет фон Муггенталер муркотіння є надздібності, за допомогою якої кішки зцілюють самі себе. Але частина цієї лікувальної енергії дістається і їх господарям.

Але це ще не все! Дослідження, яке проводили вчені з Університету Міннесоти, довело, що наявність в будинку кішки є відмінною профілактикою інфарктів! Група медиків під керівництвом Аднана Куреши вивчала дані про здоров’я 4435 американців у віці від 30 до 75 років. З них 2435 були власниками кішок, а-2000 не тримали вдома тварин. За 10-річний період спостереження у власників котів ризик померти від серцевого нападу виявився на 30% нижче!

- Ми знали про позитивний ефект, який надають домашні тварини, - каже Куреші. - Спілкування з ними допомагає зняти психологічну напругу і стрес, які тісно пов’язані з розвитком серцево-судинних захворювань. Але ми ніяк не очікували зіткнутися з ефектом такого масштабу у випадку з кішками.

А тим часом нещодавнє дослідження харчових звичок домашніх тварин показало, що собаки вважають за краще жирну їжу, а кішки - вуглеводну. Тепер власникам буде простіше підібрати для своїх вихованців оптимальний раціон. Тим більше, що є інтернет зоомагазин zoocomplex.com.ua, де ви зможете придбати різноманітний смачний і поживний корм для ваших домашніх улюбленців.

Також робота спростовує міф про те, що кішки критично потребують високобілкової їжі.

«Деякі експерти думали, що кішкам потрібна дієта, що на 40-50% складається з білків. Наші результати сильно відрізняються від цифр, які використовуються в рекламі. Вони дійсно кидають виклик індустрії кормів для домашніх тварин», - говорить автор дослідження Джин Холл, професор Карлсонівського коледжу ветеринарної медицини (Орегон, США).

Білки, що поступають разом з їжею сприяють згортанню крові, виробництву гормонів і ферментів, відновленню клітин і ряду інших важливих фізіологічних функцій. Саме вони з найбільшою ймовірністю змусять тварину відчути себе ситою. У цьому змаганні вуглеводи займають почесне друге місце, а жири - третє.