Японці презентували дрон, що може розтягуватися і виконувати акробатичні трюки

З ростом популярності дронів традиційні квадрокоптери стали найпоширенішим їх типом. Легко уявити, що нічого крутіше вже точно не придумаєш. Але якщо хто-небудь, хто цікавиться подібними літаючими апаратами, ще не бачив цю модель, натхненну драконами, - гнучку літаючу машину, створену дослідниками з Токійського університету, котра легко адаптується до різноманітних умов експлуатації - його щиро шкода!

«Дракон» складається з декількох модулів, кожен з яких забезпечений невеличкими пропелерами, що змінюють напрямок. Він може стискуватися і розтягуватися, а ще скривлюватися при проходженні тісних перешкод - і все це подібно Фалкору з «Нескінченної історії». Власне, можете все це побачити самі у відеоролику, представленому наприкінці статті.

Презентація дрона DRAGON відбулася на за виставці інновацій ICRA 2018 у Брісбені, Австралія. А тим часом сучасні любительські і професійні квадрокоптери, а також інші радіокеровані модели і аксессуари можна замовити в інтернет-магазині “Planeta Hobby”.

Дрон так і назвали - DRAGON, що, по суті, є абревіатурою Dual-Rotor embedded multilink Robots of multi-degree-of-freedom aerial transformation (”Багатоланкові роботи з вбудованими подвійними роторами повітряної трансформації з декількома ступенями свободи”). На відео добре видно, як DRAGON перемикає модулі, а потім просуває своє довге “тіло” через маленький отвір на шляху перешкод.

Поки що незвичайний літальний апарат складається всього з декількох окремих модулів, але розробники сподіваються зробити його набагато довшим, збільшивши загальний корпус до 12 модулів, які зможуть перемикати свої двигуни незалежно один від одного.

“DRAGON не потрібно контактувати з землею, так що свобода його рухів набагато вища, ніж у інших багатоланкових роботів, завдяки двом аспектам: мобільності і здатність маніпулювати”, - описує DRAGON Модзі Жао, доцент Токійського університету - керіник групи розробників.

Подібно до багатьох інших дронів, DRAGON ще обмежений часом свого заряду до трьох хвилин, але цей показник може стати вищим в майбутньому, роботи у цьому напрямку ще тривають. Якщо дослідникам вдасться втілити в життя свої ідеї, то цей дивовижний дрон-дракон може стати одним з найбільш незвичайних непілотованих повітряних транспортних засобів.