«Мерседес» продає репліку першого в світі автомобіля

Підрозділ Mercedes-Benz виставив на торги репліку Patent Motorwagen - самохідного екіпажу, на який 132 роки тому Карл Бенц оформив патент. Відзначимо, що копію Benz Patent Motorwagen зібрали ще на початку 2000-х років і з тих пір автомобіль возили по різних виставках і музеях.

З якої причини тепер в Mercedes-Benz вирішили розлучитися з реплікою, не повідомляється. Однак виробник запевняє, що придбати якісну копію зможе будь-хто. Вартість лота не називається.

Виставлена ​​на продаж копія, як і оригінал, оснащена мотором, який при робочому обсязі 954 см3 розвиває потужність близько 0,7 кінських сил при 400 об / хв. Максимальна швидкість, яку здатний розвинути Benz Patent Motorwagen, не перевищує 16 км / год. Він знаходиться в робочому стані, і у нього нульовий пробіг.

Нагадаємо, що патентну заявку за номером DRP-37435 «Автомобіль, що працює на бензині» конструктор Карл Бенц оформив 29 січня 1886 року. Офіційно документи відправили лише до 2 листопада, але датою, з якої патент набув чинності, вважається день подачі заяви. Цей же день вважається датою офіційного «народження» першого автомобіля в світі.

Втім, в перші роки після винаходу шквалу замовлень на Motorwagen не спостерігалося. А точніше їх не було зовсім. Як згадував Карл, «на єдиного покупця, який мав намір придбати Motorwagen, наділи смиренну сорочку і відвезли до притулку для душевнохворих».

На фото Карл Бенц за кермом власного Patent Motorwagen.

Фортуна Бенцу посміхнулася після зустрічі з Емілем Роже, торговим представником фірми Benz в Парижі. Заповзятливий француз вважав, що для демонстрації можливостей стаціонарних моторів Бенца самохідний екіпаж не завадить. На власні кошти зареєстрував машину на Всесвітню Паризьку виставку 1889, де триколісний Motorwagen отримав заслужену порцію уваги.

Варто зазначити, що «возики» з двигунами внутрішнього згоряння будувалися і до Бенца. Але його триколісний Motorwagen став першим комерційно доступним і запатентованим продуктом, що використовувалися в реальному житті. І хоча електромобілі і машини з паровими двигунами з’явилися раніше, саме він вважається прабатьком сучасного автомобіля.

Якщо вам потрібен надійний, функціональний автомобільний домкрат, на сайті www.avtoforma.com/domkrat-avtomobilnyj ви зможете замовити продукцію польської компанії Elegant. На протязі багатьох років ці домкрати зарекомендували себе виключно з позитивної сторони, вони зручні у користуванні, компактні, безпечні, доступні по вартості.