8 способів дізнатися, що організму не вистачає вітамінів

Збалансоване харчування для сучасної людини - швидше виняток, ніж норма. Вживаючи величезну кількість рафінованих продуктів, що нерідко пройшли повноцінну термічну обробку, ми позбавляємо наш організм тих дорогоцінних вітамінів, яких він так потребує. Саме через це виникає вітамінна недостатність - один з найпоширеніших діагнозів, які медики ставлять своїм пацієнтам на сьогоднішній день.

Випадки, коли організм потребує якогось одного вітаміну, досить рідкісні - набагато частіше людині не вистачає їх певної групи. Наприклад, якщо люди перестають вживати продукти тваринного походження, вони незабаром починають відчувати дефіцит біотину і вітамінів А, D, Е. У протилежному ж випадку, при нестачі в раціоні рослинних продуктів, людина потребує вітамінів С і групи В. Також часто зустрічається сезонний авітаміноз, який можна спостерігати після зими, коли людині не вистачає “живих” вітамінів.

Діагностуємо дефіцит вітамінів станом органів

Шкіра

Шкіра є найбільшим органом людини, а тому будь-які зміни в її стані відразу ж кидаються в очі. В першу чергу недолік вітамінів провокує сухість і лущення, а в окремих випадках навіть з’являються грубі «лусочки» епідермісу.

Також повинні насторожити тріщинки і лущення в області губ, виразки в куточках рота, раптове утворення на шкірі запалень, синців великих розмірів, несподіване виникнення вугрової висипки або дивна реакція на різного роду прикраси або предмети одягу.

Нігті

Якщо в організмі не вистачає вітамінів, нігті набувають тьмяний вигляд і виникає така проблема, як ламкість. При цьому систематичне використання засобів по догляду за нігтями (спеціальні лаки і масла) абсолютно не дає позитивних результатів. Також симптомом дефіциту корисних речовин можна вважати блідість нігтьової пластини, утворення на ній цяток, смуг і ямочок.

Волосся

Якщо волосся почало посилено ламатися і випадати - велика ймовірність того, що організм відчуває нестачу вітамінів. Також варто уважніше придивитися до свого раціону, якщо раптово виявилися такі проблеми, як поява сивого волосся, лупи, висипань і виразок на шкірі голови, її постійна сверблячка.

Очі

Одним з найсерйозніших сигналів про гіповітаміноз є зниження зору, особливо в сутінковий час. Плюс до всього, дефіцит вітамінів може спровокувати почервоніння і припухлість повік, часто повторювані захворювання запального характеру, виділення з очей і постійна сверблячка. Нерідкі ситуації, коли через брак вітамінів в очах починає двоїтися, з’являється непереносимість яскравого світла, відблисків і навіть розвивається така небезпечна хвороба, як катаракта.

Порожнина рота

Про дефіцит вітамінів можуть свідчити виразки на язиці і внутрішніх сторонах щік, язик покритий нальотом, опухлий або придбав неприродний колір, підвищена кровоточивість ясен і зуби з чутливою емаллю, які хитаються і періодично кришаться.

Все тіло

Брак в організмі корисних речовин здатен виявлятися у вигляді набряків на обличчі і руках, які ніяк не пов’язані з прийомом спиртного напередодні або з любов’ю до маринадів. Якщо вашы суглоби раптово опухли, відчувається біль в м’язах і оніміння, у вас часто трапляються судоми і зіпсулася координація руху - цілком можливо, що причиною цього є банальний брак вітамінів.

Також симптомами гіповітамінозу є постыйне відчуття холоду, м’язова слабкість, змінився запах тіла і печіння в суглобах і під шкірою.

Нервова система

Часто стрес і втома супроводжуються такими симптомами, як безсоння, депресія, дратівливість, неможливість сконцентруватися, нестача енергії і апатія. Але мало хто знає, що подібний стан може сигналізувати про дефіцит вітамінів. Сюди ж відносяться втрата апетиту, смаку та нюху. Що ж до винуватців зниження статевого потягу, то ними часто є не втома, як це прийнято вважати, а незбалансоване харчування.

Шлунково-кишковий тракт

Гіповітаміноз здатний подарувати людині такі неприємні проблеми, як проноси і запори, набір ваги, нудота, порушення всмоктування поживних речовин в кишечнику, зміна смакових пристрастей і навіть підвищення рівня холестерину в крові.

Незбалансоване харчування, шкідливі звички, стреси і інші негативні чинники спричиняють до значного дефіциту вітамінів в організмі. Швидко поповнити їх допоможуть вітамінно-мінеральні комплекси Вітаджен, що органічно поєднують у собі цілющі природні дари, і найсучасніші досягнення у сфері науки, медицини і здорового харчування.