Матеріал і колір лінз - важливі аспекти вибору сонцезахисних окулярів

Вибираючи окуляри на літо, ми в першу чергу орієнтуємося на модні тенденції і зовсім забуваємо, що хороші окуляри - ті, що не шкодять здоров'ю.

Перше і головне правило сонцезахисних окулярів просте, але архіважливе: вони повинні бути зручними. Якісні окуляри добре сидять і виглядають симетрично. Скло і оправа у них, як правило, чистого, яскравого кольору. І головне: скільки б ви не крутили окуляри в руках, на склі ніколи не залишаються сліди від пальців. Вся справа в покритті лінз: чим воно якісніше, тим менш помітні на ньому відбитки пальців, порошинки і тріщинки. До речі, саме тому окуляри - підробки під відомі бренди виглядають більш тьмяними, ніж оригінали. І саме в інтернет-магаззині https://glasses.ua/ ви можете придбати якісні брендові моделі, які і довго носитимуться, і стильно вигладатимуть, і будуть корисними для вашого здоров’я.

По-друге, варто звернути увагу на дрібні деталі. Точніше, на їх кількість: чим більше цвяшків і крихітних кріплень, тим модель краща (найчастіше і дорожча). Якщо гвіздки в оправі на дотик не надто тверді і з дефектами, оправа може легко зламатися.

І по-третє: в хороших окулярах лінзи тримаються в оправі міцно, і навіть якщо спробувати зрушити їх руками, вони не змінять положення. У це важко повірити, але іноді неправильно підібрані сонцезахисні окуляри стають причиною різних захворювань очей, найшкідливіше з яких - кон’юнктивіт. Медична статистика підтверджує: в 50% випадків розвитку короткозорості, далекозорості, катаракти, глаукоми у здорових, добре бачать від народження людей винні саме неякісні окуляри (сонцезахисні в тому числі).

Більш того, неправильна, некомфортна оправа може привести до порушення кровообігу обличчя та голови. В результаті - головний біль, швидка стомлюваність, порушення концентрації уваги і зниження працездатності.

Якого кольору повинні бути лінзи в сонцезахисних окулярах - теж питання не пусте. Думка лікарів однозначна: для людського ока оптимальні лінзи сірого кольору, так як саме цей колір найбільш рівномірно пропускає світло.

Коричневий колір лінз збільшує контрастність сприйняття. Їх радять тим, хто часто їздить за кермом.

Зелені лінзи ефективно зберігають всі особливості передачі кольору плюс сприяють концентрації уваги.

Лінзи жовтого кольору пом’якшують, але при цьому максимально зберігають видимий діапазон сонячного випромінювання. Саме тому окуляри з жовтими лінзами часто можна побачити на спортсменах. Цей аксесуар стане в нагоді при грі в гольф, їзді на велосипеді, в спортивній стрільбі і при грі у великий теніс. Жовті окуляри покращують контрастність, що полегшує орієнтацію гравця на майданчику, і в той же час захищають від надлишкового сонячного випромінювання.

Останнє слово у виробництві сонцезахисних окулярів - коригуючі фотохромні лінзи з мінерального скла. Фотохромні лінзи змінюють свій колір (темніють-світлішають) залежно від рівня освітленості на вулиці або в приміщенні. Ці окуляри підходять представникам усіх вікових груп, включаючи маленьких дітей, підлітків, молодих, зрілих і літніх людей. До того ж вони дозволяють значно економити кошти: на роботі їх можна використовувати як звичайні окуляри, на вулиці - як сонцезахисні.

А ще фотохромні лінзи мають високий показник заломлення. Видимість в них значно вище, ніж в звичайних окулярах. Виглядають такі окуляри привабливо, проте, як запевняють лікарі, традиційні кольорові лінзи захищають очі від сонячних променів набагато ефективніше.