Міфи про харчові барвники

Апетитний зовнішній вигляд є запорукою успіху будь-якого кулінарного виробу. І для того, щоб створити свій шедевр, надати йому більш яскравого привабливого кольору більшість кухарів використовують харчові барвники.

З приводу харчових барвників ходить багато різних чуток і міфів, які в більшій своїй частині є безпідставними.

Міф № 1 - Вживання продуктів, що містять барвники дуже небезпечне для здоров’я

Завдяки старанням ЗМІ всі знають про “страшну загрозу” Е-елементів для людського організму. А так як харчові барвники - це список від Е 100 до Е 199, багато хто вважає, що краще уникати таких продуктів.

По-перше, необхідно врахувати, що перед тим, як потрапити на полиці магазинів або ринків, кожен продукт проходить перевірку і в разі знаходження в ньому небезпечних для здоров’я або життя елементів, він буде заборонений до реалізації. Також необхідно враховувати, що існують і харчові барвники натурального походження, які абсолютно нешкідливі для здоров’я як дітей, так і дорослих.

Наприклад, найшкідливішим для здоров’я є Е 101 або Е 101 А, так як цей вид харчової фарби може бути отриманий як синтетичним, так і природним шляхом з айви, абрикоса, кропу, яблук, петрушки, суниці та малини.

По-друге, не варто забувати, що навіть домашнє яблуко має в своєму складі велику кількість Е-елементів.

Однак варто розуміти, що мармелад яскраво-фіолетового або синього кольору, якщо є його в розумних межах, не несе ніякої шкоди організму, але при цьому також він є абсолютно марним продуктом.

Міф № 2 - діти, які вживають харчові барвники стають гіперактивними

Уже багато десятиліть ходить міф про те, що діти, які вживають синтетичний барвник, що знаходиться в цукерках, тортах, желе, газованій воді і так далі, стають гіперактивними, агресивними, погано встигають в школі і стають абсолютно некерованими.

Для того, щоб це з’ясувати були проведені численні дослідження. В ході них, було виявлено, що синтетичні харчові фарби не здатні впливати на процес навчання дітей, і не є причиною гіперактивності.

Міф № 3 - харчові барвники - це виключно хімічні речовини, саме тому вони шкідливі

Кожен барвник синтетичної природи є хімічною речовиною. Але його вплив на організм практично такий, як і натуральних фарб. Варто відзначити, що як синтетичні, так і природні барвники не несуть шкоди здоров’ю людини, якщо будуть вживатися в допустимих обсягах. Зрозуміло, якщо людина буде перевищувати норму, то можуть бути згубні наслідки.

Міф № 4 - барвники покращують смакові якості продукту

Це абсолютно не так, фарби надають страві лише красивий і апетитний зовнішній вигляд, а ось на смак ніякого впливу не роблять.

Міф № 5 - харчові барвники викликають алергічні реакції

Ризик виникнення алергічних реакцій при вживанні продуктів, що містять харчові барвники присутній. Однак не варто вважати, що таке буває у всіх. В основному це одиничні випадки, та й реакцію може викликати не стільки барвник, скільки продукт, в якому він використовується.

Справа в тому, що кожна людина індивідуальна і реакція його організму на той чи інший продукт буває абсолютно різною. Саме з цієї причини фахівці радять пробувати нову їжу в мінімальних дозах, щоб не викликати сильних ускладнень.