Вода ріже метал. Технологія і переваги гідроабразивної різки

Виявляється, звичайнісінька вода здатна розрізати товстий лист металу, ніби ніж масло! Ця техніка, само собою, має цілком наукове походження, проте виглядає, ніби прийшла з наукової фантастики.

По суті, гідроабразивний струмінь являє собою ідеальний ріжучий інструмент, якому немає зносу. Таку різку застосовують і тоді, коли потрібно зберегти початкові властивості оброблюваного матеріалу - тобто, не допустити ні механічного, ні теплового впливу.

У чому ж суть процесу даної технології? Якщо звичайну воду стиснути під тиском близько 4000 атмосфер, а потім пропустити через отвір діаметром менше 1 мм, то вона потече зі швидкістю, що перевищує швидкість звуку в 3-4 рази. Будучи спрямованою на оброблюваний виріб, такий струмінь води стає ріжучим інструментом. З додаванням частинок абразиву її ріжуча здатність зростає в сотні разів, і вона здатна розрізати майже будь-який матеріал. Вода ріже метал і камінь, справляється навіть з залізобетоном.

У гідроабразивної різки є ряд переваг, порівняно з іншими видами різання, по посиланню можна детальніше дізнатися про особливості і переваги даної технології, а ми перелічимо основні.

Висока якість різання. Гідроабразивна різка забезпечує високу точність і якість, цей метод різання не вимагає подальшої додаткової механічної обробки. Немає термічних змін під їх впливом, а це запобігає деформуванню, стіканню шлаку або змішенню, а також забрудненню такими елементами, як шкідливі випари і гази, властиві іншим видам різання при обробці пластмас, композиційних матеріалів і т.п. Струмінь води не створює прямого тиску на поверхню матеріалу і механічний вплив відбувається лише на мікроскопічному рівні. Таким чином, незважаючи на велику кінетичну енергію струменя води, відсутня будь-яка деформація матеріалу і високоточне різання виконується без появи нерівностей кромки.

Гідроабразивна різка дозволяє вирізати деталі зі складними профілями без додаткової обробки поверхні різу і досить високою продуктивністю.

Відсутність втрат матеріалу. Дуже тонкий струмінь води створює істотно менші втрати матеріалу в порівнянні з традиційними процесами.

Відсутність деформації. При використанні гідрорізки не виникає деформацій деталей і, як наслідок, зберігаються фізико-механічні властивості матеріалу. Низьке тангенціальне зусилля різання на деталь призводить до того, що заготовка не затискається.

Універсальність. Ця технологія дозволяє різати різноманітні композиційні матеріали, не створюючи розривів в їх структурі. Гідроабразивна різка ідеальна для обробки матеріалів з хвилястою поверхнею, а також з поверхнею зі складними контурами. Іноді гідрорізка - це єдино правильне рішення, наприклад для різання листового металу, ламінованого пластиком, міді і деяких інших матеріалів.

Безпека. При використанні гідроабразивного різання відсутній нагрів і іскроутворення, що, в свою чергу, забезпечує абсолютну пожежно-вибухову безпеку використання даного методу.

Швидкість різки. Гідроабразивна різка має високу швидкість, що дозволяє, в свою чергу, істотно збільшити обсяг виконуваних робіт.

Автоматизація процесу. Можливість механізації і автоматизації процесу гідроабразивної різки що в свою чергу знижує трудо- витрати на процесі.

Комплекторность. Метод гідроабразивного різання дозволяє різати комплексні пакети, що складаються з декількох шарів різних матеріалів. Тобто на практиці, можна різати якийсь «пиріг», що складається з матеріалів разноструктурних типів.