Бензин чи дизель? Який генератор краще підійде для дачі

У наш час вже ніхто не засумнівається в корисності та необхідності такого приладу як бензинова або дизельна електростанція (генератор). Як правило аварійні відключення електрики відбуваються раптово, без попередження і як завжди «невчасно». Резервні електростанції (генератори) використовуються в системах життєзабезпечення котеджів, приватних будинків, виробничих підприємств, в медичній сфері, в телекомунікаційній і банківській галузях.

Можна виділити два основних види електростанцій (генераторів), призначених для резервного електропостачання: бензинові та дизельні. Бензинові електростанції виробляються виключно в конфігураціях для зручності перевезення / перенесення, тобто в портативному вигляді. Дизельні електростанції виробляються як в портативному, так і в стаціонарному виконанні.

Нижче наведемо короткі властивості, характеристики і деяке порівняння цих видів електрогенеруючих станцій.

Бензинові електростанції

Найбільш поширеним джерелом автономного електропостачання є бензинові. Такі генератори знаходять найбільший попит в побутовому сегменті споживачів. До переваг бензинових електростанцій можна віднести зручність перенесення (вага до 100 кг), низький рівень шуму в порівнянні з дизельним генератором і вартість, яка нижче дизельного аналога на 30-40%.

У бензинових генераторах в основному застосовуються чотиритактні двигуни внутрішнього згоряння. Марка використовуваного бензину завжди вказується в паспорті на електростанцію і в залежності від виробника або потужності електростанції може використовуватися бензин марки А-92 або А-95.

Бензинові електростанції виготовляються в відкритому вигляді на несучій рамі і всі вони мають природне (повітряне) охолодження. Через таке технічне рішення бензинові електростанції не можуть мати тривалий безперервний режим роботи і тому необхідно робити технологічні перерви в роботі кожні 5-8 годин. Час технічної паузи має бути не менше 2-х годин.

Резюмуючи ці вихідні дані по бензиновим електростанціям можна відзначити що:

- використання бензинових електростанцій можливе тільки в якості джерел короткочасного резервного електропостачання для торгових точок, ремонтних бригад, приватних будинків, виїзних заходів тощо

- основними недоліками є: необхідність періодичної технологічної перерви в роботі, низький ресурс двигуна і висока витрата палива бензиновими двигунами.

- основними перевагами є: габарити і вага, легкий запуск електростанції в умовах низьких температур,

Дизельні електростанції

Відомо, що дизельні двигуни внутрішнього згоряння вважаються ефективнішими у випадку з високими навантаженнями. Завдяки цій властивості потужності дизельних електростанцій можуть досягати декількох МегаВат.

Дизельні електростанції можуть виготовлятися як в портативному вигляді (з природним охолодженням) так і в стаціонарному вигляді з водяним охолодженням і в залежності від вимог до установки - в шумозахисному всепогодному кожусі (капоті) або без кожуха (коли електростанція встановлюється в спеціальному приміщенні).

Дизельні електростанції розраховані на більш тривалу роботу, тому вони знаходять застосування в якості як тимчасового, так і постійного джерела електроенергії на відповідальних об’єктах телекомунікаційних провайдерів, у фінансовому секторі та промисловості. Найчастіше дизельні електростанції встановлюються в котеджах і на будівельних майданчиках, а іноді встановлюються на спеціальні автомобільні причепи і застосовуються для забезпечення електрикою концертів, зйомок фільмів і т.д.

Основними достоїнствами дизельних електростанцій є більш тривалий, порівняно з бензиновими електростанціями, моторесурс, а також економічність споживання палива.

Серед недоліків дизельних генераторів є підвищений шум, а в портативних дизельних електростанціях немає підігріву, в результаті чого можуть виникнути проблеми з запуском в сильні морози. Ціна дизельних електростанцій аналогічних по потужності бензинових генераторів може бути вищою на 25-45%.

У будь-якому випадку, при виборі того чи іншого технічного рішення із застосуванням автономних резервних електростанцій варто керуватися принципом мінімально-необхідної достатності.