Феномен зеленої кави, і чи варто її споживати

За останні роки в світі виросла популярність так званої зеленої кави. Продавці такого продукту отримують величезну маржу, а клієнти купують необсмажені зерна, незважаючи на досить сумнівні смакові якості.

Феномен зеленої кави захоплює все більше країн: цей продукт продається в інтернеті, з’являється в магазинах і навіть в окремих кафе, присвячених здоровому способу життя. Коштує така кави в кілька разів дорожче звичайної. Смакові відмінності також величезні, якщо ми спробуємо зелену каву, і якісні ароматні сорти, що продаються в інтернет-магазині “Chaikoff”, звичайно ж, віддамо первагу на користь останньої.

Маркетологи компаній, які продають новий напій, старанно переконують аудиторію, що зелена кава - дієтичний напій, що сприяє схудненню. Насправді зеленою кавою називають необсмажені зерна кавового дерева - на противагу смаженим зернам, тобто традиційній чорній каві.

Як зелена кава стала популярною

Кава - це ягода, і вона не росте обсмаженою. Всю каву, яку п’ють, спочатку була зеленою. Ця сировина. Вживати сировину, тобто зелену необсмажену каву в необробленому вигляді, гіпотетично можна. Але навіщо? Це все одно що намагатися пообідати сирою необсмаженою гречкою.

Міф дієтичної і неймовірно корисної зеленої кави набув особливого поширення в останні роки. Все почалося з американського дослідження 2012 року, котре говорить, що вживання зеленої кави призводить до зниження ваги за рахунок хлорогенової кислоти, яка є в сирому продукті. Але в експерименті тоді брали участь всього 16 чоловік. У науковому світі це називається нерепрезентативною вибіркою, на основі якої не можна зробити остаточні висновки. Результати дослідження ніколи не були офіційно визнані.

Однак, однією статті виявилося досить, щоб піднялася хвиля популярності зеленої кави. Перші тренди підхопили прихильники здорового способу життя, потім, відчувши маркетинговий потенціал напрямку, підтяглися і великі бренди.

На ділі за популярністю продукту стоїть цілком прозорий економічний інтерес. Обжарка зеленої кави до готового продукту має на увазі витрати, в тому числі на обладнання. Крім того, до 20% обсягу в процесі всмажується. Що відбувається натомість? На хвилі популярності здорового способу життя зелену каву продають в рази дорожче. Скажімо, купують найдешевше зерно по $ 6 за кілограм, а продають по $ 60 за кілограм, заробляючи виключно на перефасовці. А як же чарівна хлорогенова кислота, яка дійсно міститься в ягодах кави? Її треба звідти витягти, але заварюванням гарячою водою це зробити неможливо.

У чому небезпека зеленої кави

Уявіть: зелену каву зібрали, припустимо, в Африці. Вона пролежала достатню кількість часу в мішках, як сира картопля. Потім пливла до Європи невідомо скільки і невідомо в яких умовах. Далі її пропонують вживати без будь-якої термічної обробки (на відміну від обсмаженої кави). Що ж саме з ним роблять? Намагаються молоти і заварювати. Але це аналогічно тому, щоб почати їсти сиру картоплю.

Чи можна знезаразити зелену каву? Звичайно можна. Наприклад, можна пропарити. Але питання, заради чого? За фактом, це чиста клітковина - целюлоза з відповідним смаком. У більшості випадків зелена кава пахне, як сирий горох на целюлозній основі, його особливо її розкусиш, і там майже немає поживних речовин.

Зелену каву не можна по-справжньому «приготувати». В цілому це те ж саме, що приготувати тирсу. Чи можна це зробити? Напевно, можна. Для цього треба спочатку змолоти деревину і перетворити її в тирсу, потім залити їх окропом - вийде солодкий целюлозний смак.