Створено клей, здатний замінити паяльник і зварювальний апарат

Над склеюванням металів, де виключається нагрівання металічних частин і їх послідуюча зв'язка за допомогою дифузії, вчені замислюються давно. Причина тривіальна: сильне нагрівання склеюваних металевих частин часто призводить до небажаних структурних і механічних змін, незважаючи навіть на те, що таке з'єднання досить міцне. Ще є склепка, але від неї вже давно майже всюди відмовилися, зате винаходять все нові і нові клеї.

Звичайно, зараз у продажі є багато засобів для склеювання металічних і інших твердих проблемних поверхонь, такі ефективні клеї можна, для прикладу, знайти на сайті https://ukr-postach.prom.ua/ компанії «Укрпостач». Втім, вчені з різних країн вже давно прагнули створити особливу суміш, яка в деяких випадках була би здатна замінити електро та газозварювання, а також спайку металевих частин предметів. І такий матеріал вже винайдено!

Клей отримав назву MesoGlue і може скріпити дві металеві поверхні один з одним або з іншими матеріалами. Цей новий двокомпонентний матеріал, розроблений групою науковців Північно-Східного університету, приватної дослідницької організації, розташованої в Бостоні, штат Массачусетс.

В основі компонентів мезоклею лежать добре відомі користувачам рідкометалічних термоінтерфейсів метали галій та індій. У складі одного з компонентів містяться галієві наностержні, а в іншому присутні такі ж стрижні з індію. При з’єднанні компонентів утворюється рідина, з якої вступають в реакцію ці метали. Затверднувши, готовий склад буквально зварює між собою деталі, які потрібно з’єднати. Принцип роботи мезоклею добре показаний в демонстраційному відеоролику. Важливо, що процес «зварювання» відбувається при кімнатній температурі.

У цього мезоклею є безліч можливих застосувань. Наприклад, ніщо не заважає використовувати його для приклеювання тепловідвідних радіаторів до гарячих компонентів або скляних елементів до металевих корпусів. Теплопровідність MesoGlue досягає 300-425 Вт · м/К, що на 1-2 порядки вище цього параметра у традиційних термопаст, при цьому склад не пошкоджує алюмінієві поверхні.

Ще більш очевидним виглядає його застосування в якості заміни традиційних припою, хоча тут можуть виникнути нюанси, пов’язані з поверхневим натягом і способом нанесення різних компонентів на різні контакти. Проте новий матеріал може докорінно змінити наші уявлення про те, як відбувається складання складних електронних пристроїв.

В даний час вже створено два різновиди мезоклею: MesoGlue Silver на основі срібла, що вимагає докладання значного тиску, і MesoGlue Eutectic на мідній основі, що схоплюються при найменшому натиску. Матеріали подібного типу безсумнівно чекає велике майбутнє.