Швейцарські роботи почали будувати дерев’яні будинки

Будівельна промисловість швидко розвивається і вдосконалюється - інноваційні технології та матеріали, роботизовані будівельні 3D принтери та інші нововведення все частіше зустрічаються на будмайданчиках. Не залишилося осторонь від останніх досягнень в області автоматизації і класична професія тесляра.

Швейцарські дослідники з Цюріха розробили повністю роботизовану систему з підготовки та розпилу дощок з подальшим збором з дерев’яних балок і планок двоповерхових дерев’яних конструкцій. Авторами нових роботів-столярів є інженери з швейцарської ETH (вищий технічний коледж Цюріха). Це перший в світі великомасштабний роботизований проект автоматичної роботи з лісоматеріалами. Під егідою Національного центру NCCR дослідники кафедри архітектури та виробництва ETH створили новий метод цифрової обробки деревини, який значно розширює можливості традиційної дерев’яної каркасної конструкції будинків.

Автоматизація процесу забезпечує ефективне будівництво та складання геометрично складних дерев’яних модулів. Всі елементи майбутньої структури виготовляються з лісоматеріалів в автоматичному режимі. Проект DFAB HOUSE реалізований на дослідницькому інноваційному будівельному майданчику в швейцарському Дюбендорфі.

Конструктивно «бригада» роботів-столярів являє собою два універсальних маніпулятора, закріплених «під стелею» на несучих металевих конструкціях. Для початку роботи в пам’ять комп’ютерної системи «заливається» докладна модель необхідної дерев’яної структури і роботи готові реалізувати відразу кілька етапів будівництва.

Система розбиває задану конструкцію на деталі, вибирає необхідні лісоматеріали і починає виготовляти бруси, дошки і планки. Маніпулятори вибирають і захоплюють дерев’яні заготовки і пиляють їх до потрібних розмірів. Далі роботи-теслі самостійно зістиковують всі деталі по місцях будується конструкції і проробляють необхідні отвори для скріплення. Розроблений новий алгоритм руху маніпуляторів дозволяє роботам враховувати габарити споруджуваної структури і коригувати свої рухи. В даний час для повного завершення будівництва будинку роботам все ще необхідна допомога людини для остаточного скріплення елементів конструкції між собою.

Проведені тестові випробування показали, що за допомогою роботів-столярів процес будівництва проходить набагато ефективніше і займає менше часу. Маніпулятори значно швидше людини справляються з виготовленням дерев’яних конструкцій. До того ж їм не потрібні сходи або спеціальні підтримуючі будівельні риштування.

Чтобы выгодно и в кратчайшие сроки что-нибудь продать или купить, воспользоваться или предложить свои услуги, достаточно подать бесплатное объявление на addnew.biz. Воспользуйтесь эффективным функционалом сервиса, и вы сможете оценить все его преимущества!