Картини сажею і вогнем. Дивовижна творчість Стівена Спазука

Художник Стівен Спазук (Steven Spazuk) починав свою творчу кар'єру як і багато інших художників. Спершу олівцеві начерки, потім акварель, масло і акрил. Слідом за цим - захоплення аерографічним живописом, яке зачарувало художника плавними обрисами фігур і м'якими градієнтами, які можна було робити тільки аерографом. Але з часом і цього йому здалося недостатньо. Тоді в 2001 році Стівен Спазук вперше відклав в сторону фарби, аерограф та пензлика, замінивши їх ... на свічку і вогонь. Так почалася його «ера вогненного живопису».

Разностороннее гармоничное развитие ребенка предусматривает, прежде всего, приобщение его к миру прекрасного. Полностью раскрыть таланты юного дарования поможет художественная школа для детей арт-студии Mon Avis. Под руководством чутких, опытных преподавателей ваш ребенок сможет эффективно усовершенствовать свои изобразительные навыки, освоить различные техники живописи, развить креативное мышление.

Так уже сталося, що люди підсвідомо бояться вогню. І перші асоціації, які виникають, коли чуєш це слово, - полум’я, пожежа, а значить - небезпека і біда. Звичайно, вогонь гріє, дає світло, але перед тим як це станеться, потрібно щоб щось згоріло, перестало існувати. Тому вогонь, як підручний засіб для творчості, викликає велике здивування. Але художник з Канади Стівен Спазук наочно демонструє, що в талановитих руках безжалісний руйнівник може стати справжнім творцем.

Протягом декількох хвилин ми спостерігаємо, як на папері з’являється зображення птаха. Звичайно, насправді процес триває набагато довше, і автор заздалегідь ніколи не знає, що саме він буде малювати.

Вогняний живопис - воістину дивовижне мистецтво, адже в ньому відсутній один із найосновніших моментів - задум майбутнього твору. Його художнику кожен раз «підказує» полум’я свічки, піднесеної до аркуша паперу. На ньому може з’явитися що завгодно: обличчя людини або силует тварини, обриси архітектурної споруди або фантастичний нарис небаченої рослини. І головне в цій дивовижній творчості - вміти побачити вогняні «підказки».

А потім починається наступний, не менш захоплюючий, але дуже кропіткий етап роботи. За допомогою набору тонких пензликів, щіточок, голок і навіть пташиного пір’я майстер промальовує дрібні деталі, надаючи своїм фантазіям зрозумілі глядачеві обриси.

Стівен довгий час займався пошуками способу фіксації отриманого малюнка. Адже папір - матеріал і так досить «неміцний», а після впливу високої температури він може розсипатися від найменшого необережного руху. Художник пробував безліч всіляких лаків, гелів і інших фіксаторів. В результаті його пошуки увінчалися успіхом, тепер картини можна без побоювання чіпати, пересувати, вставляти в рами. А це, в свою чергу, дає автору ще одну унікальну можливість - він створює чималі полотна, які складаються з декількох фрагментів, які потім збираються в єдину композицію.